Mennyi egy kinti ivaros kandúr várható élettartama?
Általában viszonylag rövid. Hogy mondjak néhány gyakori halálokot: elgázolás, mérgezés (ha nem is közvetlenül, de rengetegen mérgezik a kártevőket, amiket a macska megfog), stb.
Persze vannak kivételek, és több tényező is befolyásolja. Hogy mondjak egyet, a semmi közepén lévő tanyán kisebb az esélye annak, hogy elüti az autó, mint egy forgalmas út mellett.
Viszont saját tapasztalataim alapján én nem engedném ki a macskám az utcára. Persze jelenleg nincs, de gyerekkoromban volt három kandúrmacskánk, és mind a három 1 éves kora előtt eltűnt. Csak az egyiket találtuk meg másnap a szomszéd árkában megmerevedve, a többi még mindig rejtély. Valószínűleg valahol elpusztulhattak, mert rajtunk kívül más sosem tudta őket megfogni.
Az az 1 év egy macskánál pedig nagyon rövid idő, még gyakorlatilag szinte kölyök.
Ezen kívül anyám is mindig mondta nekem, hogy ők kint tartották a macskáikat, de néhány évnél tovább csak nagyon kevés élt.
Apám is azt hajtogatta egész gyerekkoromban, hogy a macska fogyóeszköz, nem él sokáig, amitől egyébként még mindig rosszul érzem magam.
Szóval nagy átlagban a kinti macskák nem élnek sokáig.
10 évig élt a macskám. Nagytestű, szürke bundájú burma-sziámi-házimacska keverék kandúr volt.
Élt volna tovább is, de beteg lett.
Sosem értem, ha valaki 2-3 évet ír. Nekem nem ez a tapasztalatom.
Általában a kinti macskák 8-10 évig élnek. Legalábbis felénk.
fúh. hát.
A benti macskák várható élettartama: 13-17 év.
A kinti cicáké: 2-5 év.
Persze ivartalannal számolva. Az ivarosaknál plusz nemi betegségek is lehetnek, illetve aktívabbak, verekedősebbek, ez plusz veszélyforrás.
Persze ez egy átlag, ebben benne van a Dezsőke, aki él 12 évet, mert egy kis mázlista, meg benne van a Józsika is, aki 7 hónapos korában eltűnik és (fenti példával élve) másnap egy árokban megtalálják. Kivételek mindig vannak, de ezekkel az átlagokkal lehet számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!