Korpás lett a cicám szőre, mit tehetnék még?
Decemberben vettem észre, hogy korpás a cicám bundája és a lazacolaj, illetve a párologtatók kihelyezése sem javított a helyzeten. Semmilyen más tünete nincs: jó kedélyű, jó az étvágya, nem hullik a szőre a szokásosnál jobban (Broadline spot-onnal kezeltem és attól sajnos egy helyen kihullott a szőre, nem is fogom többször azt használni), ugyanazt a tápot kapja, mint mindig.
Elvittem állatorvoshoz, aki szerint nincs mögötte komolyabb baj, a Wood-lámpa negatív lett, valószínűleg csak nagyon száraz a bőre. Mindenesetre azt ajánlotta, két hónapig kezeljem heti egy alkalommal Dermoscent Essential 6 spot-onnal és havonta egyszer olyan külső élőskődők elleni készítménnyel, aminek a spektrumába atkák is tartoznak.
Az első Dermoscent használat után (múlthét péntek) a helyzet csak rosszabbodott... Csak én vagyok türelmetlen és lesz hatása? Használt már valaki Dermoscentet? Milyen eredménnyel?
Mit tehetnék még, hogy segítsek rajta?
Kutyánál nekem az állatorvos Nizoral samponos fürdetést javasolt, ami tökéletesen bevált 1x-i alkalom után is.
Kérdezz rá az állatorvosotoktól, hogy az abban levő hatóanyagok a macskára nem veszélyesek e, mert előfordulhat, hogy a ketokonazolra másképp reagálnak.
Utána ha nem tudod egyedül megoldani a fürdetést, mert a macskák ezt nagyon utálják, akkor egy állatkozmetikába beadhatod.
Macskáknak való bőr és szőrvitaminokat minden estre szedess vele, ezek a tabletták úgy vannak ízesítve, hogy szívesen megeszik.
Rengeteg dolog állhat a korpásodás mögött, kezdve a gombától a bakteriális fertőzésig, folytatva vitaminhiánnyal, hormonproblémával, kevés folyadékbevitellel, stresszel, helytelen táplálkozással és legvégül lehet genetikai hajlamosító is.
Amiktől kihullik a szőre, vagy rosszabbodik az állapota, azt nyilván ne használd tovább, mert nem jó a cicának!
Lehet, hogy egy jó minőségű bőrvitamin kúraszerű alkalmazása segít a problémán, ez persze nem megy egyik napról a másikra, de rosszabbodni biztos nem fog tőle.
Ha nagyon komolyan veszed a problémát és a gombásodás kizárható, akkor egy komplex vérkép, hormonszint méréssel ajánlott lenne.
Köszönöm a válaszokat!
1/1 A fürdetés lehetetlen lesz, de ha nem javul a helyzet, akkor rákérdezek a Nizoralra.
2/2 Elvileg a Dermoscent jó minőségű bőrvitamin, amit kúraszerűen kell alkalmazni a kérdésben leírtak szerint. Arra is gyanakszom, hogy nem is elsősorban attól rosszabbodott a cica állapota, hanem az orvosi vizsgálat stresszelte (szintén múlt hét pénteken), meg az, hogy a felső szomszéd vadállatként fúrja szét a falakat és nincs egy csöndes zug, ahová elbújhatna. Az orvos azt írta, hogy ha két hónap múlva is tünetei vannak, akkor kell majd bőrkaparékot venni, mert ugye a Wood-lámpa negatív lett, nem mutatott ki gombát (de az ugye csak 50-50%-os).
4-es
Köszönöm! Most Advocate-el kezeltem le. Gyorsan utánanéztem a macska rühösségnek és azt írják, általában a fül- és fejrüh jellemző a macskákra.
Az én cicámnak viszont abszolút semmi tünete nincs, például a korpa csak a hátán van, főleg a fartőnél. A fejkörnyéken, állon és nyakon, mellkason vagy mellső lábakon egyáltalán nincs (a lapockájánál, ahol a Broadlinetól kihullott a szőre, ott persze kicsit szárazabb a bőre) A fülkagylói is tiszták.
Mikor volt a cica féreghajtózva?
Mert a hátán, a farokhoz közeli részek "korpásodása" lehet bélféregtől is.
Ez csak tipp, nem ér megsértődni!:)
5-ös
Dehogy sértődök! :)
Januárban volt féreghajtózva a cica (Boradline-nal, mivel az belső és külső élősködőket is kezel). A féreghajtózás után semmi arra utaló jelet nem láttam, hogy fertőzött lett volna.
Nem tudom, mennyire számít, de: egy ötéves, ivartalanított nőstény szobacicáról van szó. Az állatorvos szerint "kissé duci" :D De tud mosakodni és mosakodik is, nem hanyagolja a bundáját. Nem találkozik más cicákkal és én sem érintkezek más állatokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!