Maine coont tartók!Valóban igaz ez a cikk, bunkók a maine coonok?
Meglepetten olvastam ezt a cikket, ugyanis akikkel találkoztam maine coonok, nem voltak velem bunkók vagy agresszívak.
Tényleg nem engedi, hogy megsimogassák, ha nem ő megy oda, tényleg karmolja és harapja a gazdáját ok nélkül?
Nem ok nélkül.
Akkor amikor zavarod.
Nevelés kérdése. Egyik barátomnak kettő is van, nem azt mondom hogy szuper cukik mert azért egyrészt nyilván macska, másrészt meg ez a maine coon félig kutya szerintem, de marha aranyosak. A lány tök bújós, lehet simogatni, a fiú az nem annyira de ha mondjuk felugrik a konyhapultra simán le lehet venni, nem karmol, nem fúj, semmit nem csinál. Játékosak, nem bántják egymást, etc.
Másik véglet, egy amerikai barátomat látogattam egyszer akinek szintén volt kettő, hát az meg két pokoli szörnyeteg volt, estére be kellett zárni őket a fürdőszobába mert nem hagytak aludni, állandóan romboltak, támadtak, karmoltak, fújtak, etc., klasszikus "lelökdösöm a poharakat a pultról egyesével amíg ideges nem leszel" típusú állatok. A fiú amúgy a lányt is állandóan terrorizálta, meg mindenkit. Lakott a szomszédban (közös volt a kertjük) egy bulldog, na attól nagyon félt, úgyhogy néha beengedtem a kutyát amikor már nem bírtam tovább és az legalább felkergette azokat a rohadékokat valami magaslati pontra. Na aztán persze este háromszorosan verték le rajtam.
Úgyhogy tőled függ, milyen lesz a macskád.
Mindamellett, hogy a cikkben felsorolt dolgok 80%-a igaz bármilyen más macskára is... Szerintem a cikkben megjelenő alapvető fogalmazási hibákból hamar kiderül, hogy egy amőba egyszerűségű ember írta. Ennyire is kell komolyan venni.
Olyan nincs, hogy egy fajta "bunkó". Vagy faj. Szerintem egy állat eleve nem lesz bunkó, mert az már szándékosságot jelöl, nincsenek olyan tudati szinten, hogy ez megvalósulhasson.
Egy macska akkor viselkedik rosszul, ha rosszul van tartva, nevelve. Ha a gazdája nem nevelte meg, nem tanította meg neki, hogy mit szabad. Mielőtt valaki rákezd: de, a macskát is lehet és kell is tanítani. Ez a tanulás nem úgy néz ki, mint a kutyák tanítása, de attól még megjegyzi. Nálunk a macska nem jöhet fel a konyhapultra, a konyhaasztalra, sőt, lehetőleg egyik asztalra se. Minden cicánknak nagy csábítás volt ez pedig, de mind megtanulta. Ettől még van köztük, aki ha azt hiszi, nem látom, igyekszik megszegni a szabályokat.
Nekem az egyik macska bengáli. Arra mindig azt mondják, hogy nem egy ölbe cica, alig engedi a simogatást. Nálunk ez úgy néz ki, hogy ha nem akarja, hogy csesztesd, akkor konkrétan üvölt, mint egy házsártos asszony. Viszont az esetek másik részében meg úgy kéredzkedik fel a nyakamba, mint egy kisgyerek, és úgy kell mászkáljak a lakásban, hogy ölelgetem, különben sír.
A fajták standardjában benne van a viselkedésük is, de ez spektrum, nem egy bebetonozott tény. A maine coon is vadabb fajta, kevésbé idomul az emberhez, ezért icipicit nehezebben kezelhető, de ez is egyedfüggő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!