Férges cica lakásban, mi a teendő?
Nemrég kaptunk egy kiscicát, direkt rákérdeztem, hogy féregtelenítve volt-e, mert ha nem, akkor veszek neki. Azt mondták persze volt,most ne adjunk neki.
Aha...pár napja adtam neki spotont és kihányt egy orsóférget. Az állatorvos azt mondta, hogy mi is beszéljünk az orvosunkkal és kérjünk a biztonság kedvéért tablettát.
Ez is aggaszt, hogy bár nincs tünetünk, de mennyi esély van rá hogy elkaptuk?
Valamint csak 1 ilyen parazita távozott a cicából, ez lehetséges, hogy nincs több benne?? Falun nőttem fel, mindig azt hittem és úgy tapasztaltam, hogy ha van, több van 1 állatban.
Az utolsó kérdés pedig, hogy mindent lefertőtlenítettem, de a cica ahogy mosakszik felviheti a szőrére a még létező petéket, nem? Ilyenkor ez hogy működik lakáscicánál? Mivel fürdessem? Mert a következő tablettát 2 hét múlva kaphatja és azután lesz aránylag gyógyultnak mondható, de addig mit, hogyan tegyünk?
Most ki van zárva a szobából is.
Ha volt féreg akkor többször szoktak féregteleníteni, jól mondta az állatorvos.
Zoonózis, tehát emberre is veszélyes, de a galandféreg veszélyesebb.
Ezért kérdeztem milyen féreg.
Mert a galandféreg több méteresre is meg tud nőni.
Beszéljetek az orvosotokkal, mivel tudjatok milyen féreg, így csak gyógyszert kell kérnetek.
Nem mindegyik állatban van több. Szóval ha beadtad neki, az egyből hat, magyarán egyből kihajtja mindet sorban.
Csak arra kell figyelnetek, hogy a cica megkapjon most minden tápanyagot, és stresszmentes közeget, magyarán nem kizárni kéne és rettegni tőle, hanem legyen egy helye ahol lehet, és azt napi szinten tisztán kéne tartani.
Nem fogok neked mesélni miktől kéne rettegned macska tulajként, mert szerintem már most elgondolkodtató hogy lehet nem kéne macskát tartanod, ha ennyire félsz. :)
De jogos a félelmed, de ne parázd túl, és szegény állatot meg betegen ne zárd ki, mert nem tehet róla.
Most gondoskodásra van szüksége, többet fog aludni, mert azért képzeld el milyen szar lehetett neki kihánynia azt a szar orsóférget, a tápanyag amit bevitt az a kis szemét mindent elszívott, szóval most nagyon oda kell figyelnetek a macska táplálására.
És magatokra is, mert ugye ha netalántán fertőzött a cica, akkor nem egyből jönnek ki a tünetek, de ha gyorsan kértek gyógyszert akkor a probléma megoldva.
De egyébként mosatlan gyümölcs és zöldség is okozhat ilyet, csak csöndben szólok.
Ez a fajta féreg vándorol a fejlődési szakaszban a szervezetbe.
Mint írtam, hogy a pete ürülés után 2 héttel ha meleg van, mert a meleg kedvez a fejlődésének, akkor fertőz. Magyarán akkor már lárva szakaszba lépnek.
A fertőzés és a petéknek a székletben való megjelenése között hatvan-nyolcvan nap telik el.
De azt is írtam, hogy mosatlan gyümölcs és zöldség is okozhat ilyet.
Lehet a zöldséget és a gyümölcsöt is ki kéne zárnotok. :)
Na ne ijedezz, ha a higiéniára odafigyelsz nem lesz semmi baj.
Lehetőleg minden nagy dolog után fertőtlenítő tisztítóval mossátok ki a wc-t míg nem vagytok túl ti is ezen. Magyarán amíg nem kaptátok meg a gyógyszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!