Egy új,rosszul szocialázódott cica èrkezèse miatt öszeszokatásnál mi a megoldás?
Kíváncsi vagyok más is találkozott rosszul szocializálódott cicával. (2 nőstény, benti macskarol lesz szó)
Van egy 14èves sziámi cicám, aki règen több cicával nőtt fel, mindig engem tekintett gazdájának, ezért vele költöztem el otthonról már lassan 3 ève. Akkor ő volt a "főnök",dominánsabb.
Most az otthonunkban minden rendben volt vele ,addig amíg nem érkezett egy új cica.
Az új cica 7eves, kicsi kora óta egyedüli cica volt a régi otthonában,vagyis egyedül nőtt fel,nem játszott soha más macskával (A gazdája megszabadult tőle hét èv után,felháborító,de már vissza se adnám neki)
Hozzám került, az volt az első H kiivartalanítattam. Elég bátor cica, hamar megszokta az új helyèt. Viszont mindig támadná a sziámimat .
Annyiszor rárontott,H a sziámi elő se mer jönni a hálószobából.
Próbáltam őket lassan összeengedni, de nèha ha véletlen nem figyeltem oda,az új macska egyből megy a sziámihoz ès pofozza, fújtat rá.
A sziámi cicám ezért már elő se mer jönni a rejtekhelyèről, az almos dobozt is be kellett vinnem neki. :( Látszik rajta,hogy szorong.
Mindig törekszem arra,hogy ne is lássák egymást, el vannak szeparálva. Csak az új cica akartos, és ha ki akar jönni a nappaliból akkor kiront, és lesi a hálószoba ajtaját folyamatosan.
Próbálkoztam etetèssel közelebb engedni őket, nyugtató párologtatóval (a haspók sziámi digyelmèt ilyenkor könnyen el lehet terelni, de a másik olyankor is "vadász"állásban figyelte.. ..eredmènytelenül...
Egy hónapja áll fent ez a helyzet, nem akarom mèg feladni azonnal.
Szerintetek meg fog változni az "agresszív" cica. Vagy ő sose fog tudni együtt élni más macskával?
Összessègèben az èn régi cicám sem a legtökéletesebb, mivel fèlènk. Ezért hirtelen nem fogom hagyni ,hogy majd ök ketten lerendezik. Az lenne a legrosszabb ötlet. Mert akkor a sziámi cicám összepisilne minden ,fèlelkèben (ami igazából terület megjelölés lenne a részéről,)
Praktikára vagyok kíváncsi, trükkökkre.
Köszönöm előre is,ha valaki tud szolgálni tanáccsal.
Sajnos az új cica nehéz eset.
Már velünk szemben nem agresszív, viszont ha fürkésző az ajtót,akkor nehéz elvonni a figyelmét.
Próbálom simizni,játszani vele, de inkább megpofoz engem is a mancsácal vagy fújtat.
Hihetetlen agresszíven lèp fel ha tudomást szerez a másik macskárol
Reggel ha vèletlen nyitva marad az ajtó(mert fèlkómásab hajnalban előfordulhat hogy nem sikerül becsukni az ajtót) ráront a békésen alvó idős cicámra az új. Olyan hangosan és olyan fèlelmetesen,majd kiugrik ilyenkor a szívem. Pont ma reggel jártunk úgy,hogy erre èbredtünk. Ilyenkor a hangos kiabálás sose segít...
Vizet locsolok és akkor vissza megy a saját területére..
Sajnos néha rá kell picit csapni, de az sem hatja meg. Akkor minket is bánt és ránk mint. Olyan helyről jött,ahol gyakran bántották. Kisgyerek is csapkodta szegény, a régi gazdija is ráütött ha valami rosszat csinált. És ez lett az eredménye= egy stresszes agresszív cica.
Nálunk már lenyugodott, óvatos kell simizni, de nem támad úgy mint régen. Ezért bizom benne,H talán lecsillapodik ez az oldala is.
Úgy gondoltam,egy èv esèlyt adok neki. Az sok idő? Inkább gondoljak az idős cicámra? Szegènykelèmnek leszűkült az èlettere rendesen.
Az új cica is tud szeretetèhes lenni, imád hízelegni. Mivel "rossz"helyről jött,fèltem őt is. Nem akarom tovább adni olyan embernek akiben nem bízok.akit nem ismerek.
Ez nagyon jó ötlet!
Ma végre megjottej a cicahorodozók. Bezártam egy oracskara a vad cicát. Ès bevittem a félénk cicahoz, közben kapták enni, jutalom falatot is.
Szemezgettünk egymással, de persze ez még nem jelent semmit.
Ez az ajtóra szerelhető háló nagyon jó ötlet, gondoltam is rá, az a legrosszabb nem tudják egymást figyelgetni. Hamarosan új albérletbe költözünk, ott nyilván minden kezdődik elölről. Mindekèp beszerzek egy ilyen hálót
A hálós ajtó szerintem is jó ötlet.
Az új albérlet (általában egy költözés) nem okoz túl nagy felfordulást a macsekoknál, ha viszed a bútorokat, az ismert szagokat, akkor gyorsan átlenüldnek rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!