Hány százalék hústartalom jó a macskakajákban?
Ne csak a hústartalmat nézd, a teljes összetevő és analitikai listát. Akkor jó egy táp, ha a fehérje 30-40% közötti, és az összetevők között valamilyen hús áll az első helyen.
Ha pl azt írja a tápod, hogy összetevők hús és állati származék 4%, és ebből 50% friss csirkehús mondjuk, akkor hiába harsogja nagy betűkkel a csomagoláson, hogy 50% friss hússal, az a gyakorlatban nagyon nem annyi. Remélem, érthető a példám.
Jól mondja az első, pl ez a mi tápunk összetétele:
Összetétel: lazac liszt (30%), sárgaborsó (17%), lazacfilé (16%), hering liszt (14%), csirke zsír (tokoferolokkal tartósítva, 9%), csirkemáj (3%), lazacolaj (3%), tápiókakeményítő (2%), alma (2%), sárgarépa (1%), lenmag (1%), csicseriborsó (1%), hidrolizált rákhéj (glükozamin forrás, 0,026%), porc kivonat (kondroitin forrás, 0,016%), sörélesztő (mannán-oligoszacharidok, 0,016%), cikóriagyökér (frukto-oligoszacharidok, 0,012%), yucca schidigera (0,01%), algák (0,01%), útifű (0,01%), kakukkfű (0,01%), rozmaring (0,01%), oregánó (0,01%), vörös áfonya (0,0008%), áfonya (0,0008%), málna (0,0008%).
Analitikai összetevők: nyersfehérje 36.0 %, zsír 17.0 %, nyersrost 2.0 %, nyershamu 8.8 %, nedvesség 10.0 %, kalcium 1.3 %, foszfor 1.0 %, nátrium 0.6 %, magnézium 0.08 % Tápértékkel rendelkező adalékanyagok/kg: A-vitamin (E672) 23,000 NE, D3-vitamin (E671) 940 NE, E-vitamin (3a700) 650 NE, C-vitamin (E300) 300 mg, taurin 2,400 mg, kolin-klorid 2,200 mg, L-karnitin 65 mg, niacin 45 mg, biotin 1.8 mg, cink (E6) 150 mg, mangán (E5) 55 mg, vas (E1) 48 mg, réz (E4) 11 mg, jód (E2) 3.8 mg, szelén (E8) 0,23 mg, DL-metionin (3.1.1.) 14 mg, arginin (3c3.6.1) 12 mg, L-lizin (3.2.3.) 10 mg. Metabolizálható energia: 3 850 kcal/kg. Omega 3: 1,05 %, Omega 6: 2,42 %
Hozok egy másik példát a ketteshez képest.
"Összetétel: szárított baromfihús (25%), rizs (14%), friss baromfihús (14%), burgonyapulp (szárított), szárított pulykakakas-hús (4%), baromfizsír, növényi rostok (1,4% szárított), állati fehérje-hidrolizátum, szárított répaszeletek (1%), sörélesztő (1%), lenmag (0,95%), halolaj, cikóriapor 0,19% , inulin 0,1%), Yucca Schidigera kivonat (0,1%), szőlőmag-kivonat (0,04%), gránátalma (0,04%), oregano (0,008%), petrezselyem (0,008%), majoránna (0,008%), zsálya (0,008%), kakukkfű (0,008%), kakukkfűből, oregánóból és fahéjból nyert természetes növénykivonatot.
Analitikai összetevők: fehérje 35%, zsírtartalom 13%, nyershamu 7%, nyersrost 4,5%., omega zsírsavak 0,5%, omega zsírsavak 1%, béta-glkán 1,3-1,6 0,10 %."
A magyar szabályok szerint az összetevők között mindig annak kell lennie az első helyen, amiből a legtöbb van benne. Ha tehát egy táp listája úgy indul, hogy gabona, akkor azt már ne is olvasd tovább.
Normális tápoknál százalékok is szerepelnek mindig, ahogy a példáinkban.
Hús szempontjából, friss hús > szárított hús > húsliszt > hidrolizált fehérje. Tehát az a legjobb táp, amiben friss hús van. (Persze a százalékok sem mellékesek, mert a friss hús, mire feldolgozva a tápba kerül, ugyanúgy veszít a beltartalmából. Így lehet simán jobb táp a 2-esé, mint az enyém, hiába van benne elöl húsliszt.)
Ha pedig olyat látsz, amiben hússzármazék, növényi származék van, az megint kuka, azok az emberi fogyasztásra alkalmatlan vágóhídi maradékot jelentik.
Amit linkeltem, az egyébként a Fressnapf Premiere márkája, ár-értékben az egyik legjobb, bár csak középkategóriás, messze nem prémium táp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!