A macskáknál miért marad meg a dagasztás felnőtt korukra is míg a többi állatnál nem?
Ugye ez a mozdulat elvileg onnan ered, hogy kölyökként amikor szopnak, a mancsukkal nyomogatják az anyjuk emlőit, hogy több tej jöjjön. De ez igaz a kölyök kutyákra is, sőt láttam egy videót, amiben egy kisnyulat fecskendővel etetnek és közben dagasztott, szóval a nyulakra is.
Miért csak a macskáknál marad meg ez a mozdulat felnőtt korukra is?
Szerintem nekik ez egy komfort cselekvés, az én cicám minden este dagaszt, közvetlen elalvás előtt. Jön a plédjére, ha szerencsém van, azt dagasztja, ha nincs, akkor az oldalamat. :)
Közben hangosan dorombol. Ez amolyan fekhelyelőkészítés,területmegjelölés is, hiszen utána elalszik. Azt olvastam, hogy ez is egy ősi reflex, mint pl a kaki, pisi elkaparása is, hiszen a vadonban el kell rejteni, nehogy kiszagolja más ragadozó, míg a nagymacskák szeretik a füvet ellapogatni maguk körül.
"Ez amolyan fekhelyelőkészítés,területmegjelölés is, hiszen utána elalszik."
Én úgy szoktam mondani, hogy felavatja a fekhelyét! Valóban ez!
Az a macskánk, aki az erdőn élt évekig, évekig tartott megszelídíteni, vadászatból tartotta el magát és utána a kölykeit is erre nevelte, ugyanúgy dagaszt! Ez nettó badarság! Akkor lehetett megszelídíteni, mikor megfialt! Lejjebb adta a szabadságot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!