Cicának miért látszik a harmadik szemhéja?
4 éves ivartalanított kinti. Nincs oltva, nem rajtam múlott.
Szerintem valami fertőző betegséget kaphatott rl, macska AIDS, leukózis vagy hasonlók. Az egyiknek volt ilyen a szeme, 2 hónapja. Azóta az összes ilyen volt, de elmúlott nekik 2 hét alatt. Olvastam, hogy van ilyen vírus, hasmenéssel jár és meggyógyul, de ennek már másodszorra ilyen. Összefertőzhette az az egy az összeset?
Nem az enyémek, meg nincs pénzem, hogy oltassam őket. De tényleg nagyon fontosak az oltások... Olvastam, hogy a férgességtől is lehet, most veszek nekik megint, 3 havonta kapják...
Nagyon aggódom, ő nem ezt érdemli. Áldott jó, aranyos, értelmes, okos és szép állat. Magyaráz, ajtót nyit, majdnem beszél.
Az általad említett betegségek valóban okozhatnak általános rossz állapotot, de elképzelhető, hogy egy "egyszerű" bakteriális vagy vírusos betegségről van szó, ami - mivel több állat is érintkezik - nehezen kírtható az ottani populációból. Sajnos - ha vírusos - csupán annyit tehetsz, hogy próbálod felturbózni a cicák át (erre pl a VetriDMG vagy az Immumovet is jó, esetleg macskáknak való béres csepp, ezeket valamennyi cicának adni pl vízbe vagy nedves eledelbe keverve) Ezek is pénzbe kerülnek, de van drágább/olcsóbb...
Meg lehet próbálni egy antibiotikum kúrát is, szemcseppet. Ez sem feltétlenül drága, ha a dokinak mondod hogy sok cicáról van szó lehet pl clqvubactin 250mg-os gyógyszert kapnak és azt 5 felé osztva/5 macsek. Ebből egy kúra (1 levél 2000-3000.-) talán megoldja a bajt.
Oltás egyébként a leukózis ellen, pánleukopénia ellen, calici vírus ellen van, szóval FIP és FIV ellen pl védtelen a cica, így a legbiztonságosabb a benti tartás volna. De már azzal is sokat tettél, hogy ivartalaníttattad.
Szerintem első körben próbáld meg kicsit kikúrálni. Az orvos is ezzel kezdené - illetve valójában pl teszttel meg általános vérképpel, de az még több pénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!