A lovam rohan, mit tegyek?
Eleinte eü-i problémára gyanakodtam, de az állatorvos megnyugtatott, hogy nincs semmi gond vele. Ez a ló egy 6 éves pályáról lehozott ügető. Egy évet futott, azután volt egy gazdája, akitől a lovat vettem. Ő nem tudott igazán jól lovagolni. Húzta a száját és rúgta az oldalát. A ló, ha felül rá az ember egyből elkezd rohanni. Már eljutottam vele odáig, hogy magától nem vált jármódot, így csak az adott jármódban rohan. Ez is így 2 hónapomba telt. Vettem neki új, jobb nyerget, minőségi nyeregemelőt, 2x tört rézbetétes oliv zablát és most beruháztam egy micklem kantárra is (ez még nem érkezett meg). Röviden, próbáltam mindent megtenni, hogy ne legyen neki frusztráló az esetleges kényelmetlen felszerelés.
Mostanában szőrén ültem fel rá. Észrevettem, hogy egyből megfeszül a háta, ahogy ember ül rá és elkezdi a rohanást. Nagyon apró mozdulatokkal és puha kézzel kezdtem el mozgatni a zablát a szájába. Jelenleg csak lépünk és megállunk. Az egy helyben maradás is problémát jelent neki, mert folyton elindulna. Figyelek arra, hogy ne érjek az oldalához a lábammal és a testsúlyomat is mindig hátrahelyezem. Lépésben 5-6 kör után mostanában már képes megnyugodni. Ilyenkor elkezd támaszkodni, ellazul a háta és nem siet. Ahogy elkezdem felvenni a szárakat, újra elkezdi a rohanást és darálja a zablát. Jelenleg viszonylag hosszú száron tudok vele nyugodtan sétálni és
már a megállásnál sem ellenkezik és feszül bele a szárba.
Valaki tudna ötleteket adni a továbbiakban?
Sziasztok, köszi a sok jótanácsot. Az első hónapban nem ültem rá. Szabadidomítással kezdtem és futószáron is heti 4x megy kikötővel. Eleinte rohant, de már kezd szépen beletámasztani. Nem akartam összehúzni annyira a lovat, mert az lenne a cél, hogy ellazuljon. Mostanában a munka végén már szépen leengedi a fejét és egyértelműen a mozgásán is látszik főleg ügetésben, hogy laza a ló :)
Az 1x rört csikózablát úgy darálta, hogy féltem valami baja lesz, de a mostanival békében van:) múltkor eljött a volt gazdája és felült rá, de már bánom, hogy engedtem, mert akkor szembesültem vele, hogy rúgja az oldalát és tépi a száját. A ló meg felszegi a fejét és darálja a zablát. A srác szerint azért rohan, mert sok energiája van. Szerintem azért, mert menekül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!