Ez így jó ahogy én számoltam a lotartast?
1 év múlva tervezek venni egy lovat. Itthon tartanám. Nem tudom, hogy ahogy számoltam az úgy jó-e szóval gondoltam, hogy inkább megkerdezem.
Zab: 84ft/kg (enyiert találtam). Napi 4KGval számoltam, vagyis évi kb. 31000 (bar nekem ez a 84ft/kg kevésnek tűnik)
Viszont a zabot nem értem, hogy mi az, hogy beaztatni? Ahol lovaglok ott soha nem szoktuk (szoktam segíteni etetni), ezt valaki elmagyarazhatná.
Szenával úgy számoltam, hogy 100kg/1,5kg széna. Vagyis napi 7,5kg. (Egy 120as széna (ha jól tudom) 300kg vagyis 40 napra jönne ki 1 széna bála, szóval évi 10 bála elég lenne de mivel nem lenne nagyon nagy a legelő 13mal (4000ft/db) számoltam. 52000 egy évre.
Szalmát úgy számoltam, hogy (télen este lenne csak bent, nyáron meg akkor ha esik de akkor is ki-be jarhatna) havi 2 bála 2500ft darabja szóval 60000ft
Körmölést 8 hetente szamoltam 4000ert (évi 7 kormoles) 28000 egy évre.
30000 az orvosra (védőoltás, fogreszeles, fereghajtas)
200000 egy évre szóval kb havi 17 ezer. Ez így reális vagy nem jó?
Sokkal tobb a szenafogyasztas. Nalunk 160as bala van, ez kb 400-450 kilo, es ebbol fogy kb 1,6 bala/lo/ho. Mondjuk nalunk jol neznek ki a lovak, es nem kilora kapjak, hanem etvagy szerint.
Amugy a 120as bala nem 300 kilo, hanem csak 200 korul van.
Szerintem szénára, szalmára idén számolj dupla árat, sajnos nagy volt az aszály, biztos drága lesz minden. :( Én 1 lóra 1 bála szénát szoktam számolni havonta, plusz egy kis tartalék (1-2 bála). Viszont számából ha kijárós lesz, nem kell sok. Nálam 1 lóra 1 nagybála így kb 2 hónapig elég volt.
Nekem a tavalyi év költsége 16500ft/hó volt egy lóra. Ebben az utolsó nyalosósóig, nyeregalátétig, orvosi, patkolókovácsi költségig minden benne van. Lószállítás is van benne. :)
Olcsóbb a lónak a tartása (saját helyen, lovász nélkül) mint ha elszívnál 1 doboz cigit naponta.
Lehet én vagyok felelőtlen állattartó, de annyi helyről hallom ezt, kedves utolsó válaszoló. 13 éve tartom saját magam a lovaim, saját helyen, egyszer sem fordult elő velem, hogy ne tudtam volna a lovak miatt elmenni nyaralni, kirándulni netalántán valamilyen eseményre egy délután.
Reggel este etetek, napközben rájuk nézek egyszer és ennyi. Ez tök jó bioritmust ad, de nem szedik szét az istállót akkor sem, ha nem pontban reggel 7kor kapnak enni. Hozzá vannak szokatva, hogy nem egy időpontban, hanem egy időpont körül kapnak enni. Viszont ha nyitom a kiskaput, akkor már tudják, hogy jön a kaja. :D
Nem stresszelem túl a dolgot, mert azzal vonzom be a bajt. Szóval nekem az a véleményem, hogy nem feltétlenül kell ennek ekkora feneket keríteni. Persze, nincs két egyforma ló sem, a 13 év alatt egyszer sem volt kólikája a lovaimnak,de van akinél rendszeresen előfurdul és jobban kell figyelnie, nem tagadom. De nem kell ezt túltolni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!