Hogy lehet egy lovat a loszallitora folvezetni, ha nem nagyon akar folmenni ra?
Saját tapasztalatból azt javaslom, hogy ha lehet, de a szállításnál találkozzon első alkalommal a futóval. Ha lehet, állítsd egy időre a karám mellé, aztán vezesd ki a lovat, járjátok körbe, engedd, hogy megnézze, megszaglássza, és elsőre mindenféle édesgetés vagy pátyolgatás nélkül (de ugyanakkor kényszer nélkül!) próbáld utána felvezetni. Ne érezze a ló rajtad, hogy ez valami hú de nagy dolog. Ha megtorpan, ne told, ne üsd, vezesd még egy kört a futó körül, s megint egyenesen próbáld felvezetni. Ha sikerül, nyert ügyed van. Ha nem, és a ló pánikol, akkor se üssed vagy rángassad, egy marék zabbal vagy valami más finomsággal próbáld felcsalogatni.
Nekem első alkalommal nem volt ilyesmire idő, a lovam teljesen bepánikolt a helyzettől, kis nyugtatás után a szemét eltakartam egy törölközővel, ketten a fara mögött összefogtuk a kezünket, s úgy feltoltuk őt a futóra. Rángatva, megütve nem volt, amúgy sem vagyok ennek híve...
Ettől függetlenül annyira stresszelt, hogy az egész futót összef...sta a szállítás végére, slagolhattam meg sikálhattam le, erre számíts, előfordulhat :D
De a legegyszerűbb, ha letakarod a szemeit, és vakon felvezeted.
2.-nak.
Régen mészárszékeken a vadabb lovak és marhák szemét kiverték, hogy lenyugodjanak, és könnyebben szállíthatóak legyenek.
Igen, de azok ha összetörik magukat, nem túl nagy veszteség. Én személy szerint nem kockáztatnám, hogy a lovam vakon szaladgàljon, hacsak nem rátolatsz a futóval a boxra, az már más tészta, amennyiben lehetséges. Mindenkinek a saját döntése, nagy valószínűség szerint nem is lesz baj, de én nem kockáztatnék, ismerem a lovam, ennyi :)
Egyébként nálunk a futóra felrakás egy 3 embert, futószárat és egy fél órát igénylő művelet volt az elején, amíg bele nem jött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!