Hogyan tanítsam meg?
ha nyereg alatt se figyel a testsúlyra és a lábsegítségekre akkor anélkül se fog.
Egyébként nyakmadzaggal lovagold mert azzal valamennyire megtudod fogni ha feljebb csusztatod a nyakán
Először is ne a karámban próbáld, ahol oda tud menni a kajához..
Ha kantárhoz van szoktatva akkor először kezdd azzal, hogy ugyanúgy rajta van a kantár, de hosszú száron lovagolod, megpróbálod testsúllyal lovagolni. Ha például jobbra akarsz menni, akkor jobban terheled a jobb ülőcsontodat, a bal csizmával pedig kicsit odazársz, a szárat pedig a nyaka bal oldalához érinted, mintha ezzel is "tolnád" jobbra. Persze nem erősen, hanem éppen hogy csak érintéssel. "Vészhelyzet" esetére pedig még mindig meg tudod fogni rendesen a szárat, ha meg kell erősíteni benne, hogy merre kell menni.
Aztán ha ez már megy, akkor lehet kötőfékkel próbálkozni. Belecsatolod a kötőfék két oldalába a szárat, és ugyanúgy lovagolod mintha kantár lenne rajta. Itt is kell a testsúly, plusz a kötőfékkel kicsit az arcára is tudsz nyomást helyezni, hogy forduljon, de a legfontosabb akkor is a testsúly!
Ezután a következő lépés a nyakmadzag. Én ezt először úgy csináltam, hogy biztos ami biztos rajta volt a kantár, hogy hozzá tudjak nyúlni ha kell, de szerencsére az én lovam szinte azonnal tudta mi a feladat. Arra az oldalra helyezed itt is a testsúlyt amerre mész, az ellenkező oldalon pedig a nyakához érinted a nyakmadzagot. Aztán ha úgy érzed érti a ló, tudsz gyorsítani, lassítani, fordulni meg minden, akkor leveheted a kantárt a fejéről és úgy már csak nyakmadzag lesz rajta.
Innentől meg már tényleg csak egy nagyon kicsi lépés az, hogy nyakmadzag nélkül is menjen..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!