Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mit tegyek most?

Mit tegyek most?

Figyelt kérdés
1 éve lovagolok. Az előző és az azelőtti órámon is leestem. (A régebbin azért, mert először is a kanca sárlik és elég gyagya volt, plusz szőrén voltam, plusz egy motorostól meg is ijedt. A legutóbbin pedig ugyanezzel a kancával (még mindig sárlik) és fel is volt pörögve, futószáron vágtáztunk, kifáradtam, szóltam az edzőmnek, hogy álljunk meg ugye leállította a pacit, én meg nem tudtam tovább kapaszkodni meg vitt a lendület is, szóval megint csak lefordultam.) Holnap megyek lovagolni és kissé izgulok mi lesz. Eddig még nem volt ilyen, hogy egymás után kétszer is leessek. Igazából szerencsére egyik sem fájt túlságosan, de a szüleim nagyon megijedtek és azt mondták nem tudják mi lesz ha most is leesek. Emiatt én is félek és stresszelek. Szerintetek mit tegyek? Nem akarom hogy holnap lovaglás közben is ilyen lelkiállapotban legyek, mert tudom, hogy ezt a ló megérzi. Szerintetek mit tegyek? Nem is igazán az eséstől félek, hanem attól hogy esetleg a féltés miatt a szüleim eltiltanának. Tudom, hogy az esések legtöbbször a lovas hibájából következnek be, ezért is félek, hogy holnap nehogy megint rosszul csináljak valamit. Nagyon rossz ez így pedig imádom a lovakat és imádok lovagolni. Szerintetek mit csináljak most?

2018. máj. 13. 19:34
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Először is mindig mérlegeld a helyzeteket. Ha egy kanca sárlik és ilyenkor ingerlékenyebb akkor nem ülök fel rá szőrén és megkétszerezem a környezetre fordított figyelmemet, hogy mi válthat ki belőle nem kívánt reakciót.

Másodszor: nem feltétlenül jó, ha ennyire elfáradsz vágtában, amiért kapaszkodsz. Mostanában tanulod? Akkor még oké, ha nem biztos ebben a jármódban az ülésed. Kérd meg esetleg az oktatót, hogy ne fárasszon ennyire ki, az izmaid nincsenek hozzászokva.

Harmadszor pedig beszélj a szüleiddel, hogy ne ültessenek el benned is félelmet a sajátjuk miatt, hanem uralkodjanak rajta, ugyanis ez is veszélyes lehet. Hidd el nekem, teljesen más egy lovaglás ha elengedetten ülsz fel és más, ha gyomorgörccsel, az hagyján hogy a ló érzi rajtad hogy félsz de a te mozgásod is befeszül, nem tudsz kellően koncentrálni és megnő az esélyed egy újabb lepottyanásra. Amúgy meg mi van, ha újra leesel? Semmi remélhetőleg. A lovaglás ilyen, vállaljuk az örökös kockázatot minden egyes alkalommal, mindig elővigyázatosnak kell lenni (akár kissé túlzottan), figyelembe kell venni a ló lelkiállapotát, magadét, a környezetet, védőfelszerelést kell felvenni, nem szabad olyasmit bevállalni amire nem vagy felkészülve stb. de nem engedheted meg, hogy örökösen ezen kattogjon az agyad. Ha minden alkalommal úgy ülnék autóba hogy mi van ha ma karambolozok vagy elütök valakit és ezeken a gondolatokon nem uralkodom akkor egy idő után mindenem úgy fog remegni hogy lehet, hogy nem tudok időben reagálni egy olyan szituációra ami normális esetben nem jelentene gondot. Rendezd ezt le a szüleiddel és magadban is. Lehet egy kicsit félni de meg kell tanulni úrrá lenni rajta és ellazulni.

2018. máj. 13. 21:22
 2/5 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszönöm szépen a válaszod:)

Azért fáradok el vágtában, mert az a probléma hogy nálunk ha egy ló vágtázik az egyenlő azzal hogy neki akkor most "zúznia" kell, magyarul olyan hogy lassabb vágta az nálunk sajnos valamiért nem játszik.:( És ugye a pacika nagyon "zúzott" és azt csináltuk, hogy egyik kézre kb 3×3 perc vágta, közte pedig ügetés, aztán másik kézre ugyanez.

Megnyugtattál, már annyira nem izgulok, mert tudom hogy úgyis mikor odaérek a lovardába felszabadulok. Ha felülök a lóra igyekszem mindent kiverni a fejemből és csak rá és a feladatra koncentrálni, mindenféle majré nélkül:)

2018. máj. 14. 15:25
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Lazulj le! Ha lazán "vele mész", és nem görcsösen rászorulsz a lóra, könnyebb kiülni is, és kisebb valószínűséggel előzöd meg a lovat, ha nem tartja a tempót :D

Plusz ha laza vagy testben, akkor lélekben is az tudsz lenni, ezek közt van összefüggés. Ne görcsölj rá, nem te vagy a béna - még grand prix-n is nem egyszer látni perecelő lovast, nem egyszer több évtizedes múlttal...

Egyébként nem a te, és nem is a ló feladata, hogy egy stabil tempót menjen az a jószág, hanem az edzőé. A vágtát nem világból kiszaladó lovon kéne oktatni. :/

2018. máj. 14. 21:19
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

1. Beszélj az edződdel a félelmedről, kérj másik lovat

2. Azért kezdj el másik lovit is nézni, mert úgy nem lehet vágtát tanítani, hogy turbó dízellel pörög a ló futószáron (ez az edző hibája, erre neki kell oda figyelnie és képezni a lovat, hogy ne szálljon el)

3. Lazulj el, nem lesz semmi baj, a vágtát is kisebb adagokban kérd míg hozzá nem erősödsz, előny ha voltige hevederben tanulnod, ha elfáradsz meg tudsz kapaszkodni, és időben szólj az edződnek ha már elfáradtál, ne akkor mikor már nem bírod, hanem előtte

2018. máj. 15. 08:52
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Voltam lovagolni és minden okés volt, a vágta is ment!😄

Sokat segített ez az ellazulós dolog, és nagyon élveztem😍

2018. máj. 15. 15:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.