Van egy 11 éves hucul-haflingi kancám. Meg szeretném tanítani futószáron körbe-körbe menni. Hogy kell?
A hátán már tudok lovagolni, szabadon is követ, és akkor is engedelmeskedik, ha száron földről vezetem.( mondjuk földről vezetésnél néha megáll, és akkor se megy tovább, ha piros hó esik.) De általában megy,meg röhög, ha melát, szóval mondhatni elfogadott engem.
Pálcát, ostort, sarkantyút nem akarok használni, mert nem azt akarom, hogy féljen tőlem, és azért kövessen, hanem azt, hogy szeretetből, tiszteletből jöjjön utánam. Valami ötlet? Kérlek normálisakat írjatok.
Szia.
Csatlakozást csináltatok?
Mert részben hasonló. Nem vagyok biztos benne, hogy jól tudom, hogy hogy kell szóval inkább az írja le aki biztosabban tudja nálam. Na de a lényeg: az ostort lehet használni hülyeként, és szétverni szegény lovat, de nem erre lett kitalálva. Az ostor (mint a pálca) csak jelzés, a kéz meghosszbbítása. Szóval az hogy reagál a gyorsító segítségre ostorral az nem azt jelenti feltétlenül, hogy fél. Ne félj attól hogy bántod ezzel.
Először csak mögötte pattincs vele, ha nem reagál akkor felé, és ha arra se akkor rá. Nem kell erőset, csak akkorát hogy noszogatásnak vegye.
A másik meg a sarkantyút is lehet ugyanúgy fenyítésnek használni, és segítségnek is. Régen én úgy gondoltam, hogy ez rossz, de azután hogy egy ismerősöm megmutatta hogy ez lónak-lovasnak egyaránt ártalmatlan (sőt akár hasznos) azóta nincs vele bajom. Nem szeretnék használni én se a saját lovamon, csak azért írom le hogy neked is legyen erről a dologról egy másik oldala.
tudom, hogy ezzel nem válaszoltam meg a kérdésedet, de azért remélem segít. :)
Ha ostort, pálcát nem akarsz használni, felesleges is kb megtanítanod neki az egészet. Ezek nem arra szolgálnak, hogy a ló féljen tőle, vagy szerinted minden ló menekül futószáron? A futószár ugyanolyan, mintha lovagolnál. A szár a kezedben, az ostor a csizma, ez a keretet adja meg. Nem az a kérdés, hogy adott jármódban megy-e a ló, hanem, hogy hogyan teszi ezt.
Megtanítani:
A) te állsz körben, valaki vezeti körön, te adod a segítséget közben (ostor, hang).
B) kézen tanítod pálcával, és fokozatosan egyre kintebb engeded.
köszönöm a válaszokat! Csatlakozást még nem csináltunk, bár szeretnék. eddig azért nem csatlakoztattam, mert nincs körkarámunk, meg nem tudom, hogy sikerülne-e egyáltalán.A csatlakoztatásról nem tudok sokat, bár sok videót néztem,és sok cikket olvastam róla.Mivel még csak 12 vagyok, nem hiszem, hogy menne. Egyébként sem értem, hogy hogy tudja úgy irányítani a lovat,( Jármód váltás, megfordítás)hogy nincs futószáron, csak egy körkarámban. Meg Monty Roberts például ezt vadlovakkal is megtudta csinálni, akik nem tudták a jelzéseket.
A pálcáról eddig azért voltam ennyire elhatárolódva, mert rossz benyomást keltett a filmekben mutatott lóversenyes jelenetek, ahol csapdossák őket, hogy gyorsabbak legyenek.
egyébként Monty Roberts is azt monndta, hogy azért nem jó versenyen pálcával ütni a ló farát, mert akkor hátra figyel, nem előre, amerre haladnia kéne. lehet belőle baleset is.
Mi az az egyensúlyvonal?
Bocs, szakszavakban, még kicsit fejlődnöm kéne. Pedig a nagyját tudom, meg sok lovas könyvet, és lovakról szóló könyvet olvasok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!