Miért látok minden lovon kisorrzót?
"Aki tudja, csinálja, aki nem, az lelkesen oktatja."
Hát persze, mesteredzők, akik egykor olimpikonok voltak. Azért oktatják mert nem tudják jól csinálni. Azért használnak kisorrszíjat, meg weirotert, mert nem is értenek hozzá.
Gőblyös István véleménye különösen érdekes, főleg ha megnézed pár videóját és képét. Szinte mindenhol feszítővel lovagol. Amúgy nagyra tartom, de ezt az orrszíjas írását nem osztom, nem tudom mivel jobb egy erős feszítőzabla, mint egy orrszíj. Nyilván mindkettő hasznos lehet megfelelő kezek között és iszonyú kártékony egy rossz lovas kezében. Ezt persze bármilyen lovas felszerelésről elmondhatjuk, de akkor megint ott tartunk, hogy nem a kisorrszíj a hibás azért ha valaki nem tud lovagolni. Az pedig hogy a kisorrszíj kell-e, nem hiszem hogy kívülállóként megítélhető. A lovat mégis a lovasa és a vele dolgozó edző ismeri legjobban. Lehet hogy vannak lovak akiknél felesleges mégis használják, de attól nem igénytelen és ügyetlen lovas mindenki, akinek a orrszíj van a lován.
Ha már állatkínzás: Azt tudtad hogy ha nincs kisorrszíj a lovon, akkor hirtelen nagyobbat lehet mozdítani a zablán és jól oda lehet ütni a szája széléhez a zablakarikát. Pl. egy D-zabláét vagy egy pálcásét. Az talán jobb mint összeszorítani a száját, hogy ne tátogjon?
A feszítő csak egy példa, nem az említett lovas hozzáértését kérdőjeleztem meg. Csak próbáltam az "állatvédők" fejével hangosan gondolkodni. Egy felszerelés ami erős, nagyon nagy fájdalmat tud okozni a lónak hozzá nem értő kezekben, hozzáértő alatt pedig működni fog. Mivel erős, ezért sokkal apróbb jelekkel kell dolgozni. Ezerszer inkább lássak egy feszítővel szoros orrszíjjal, de helyesen lovagolt lovat, mint egy orrszíj nélküli vastag zablával rángatott lovat béna lovassal.
Igen, tüneti kezelés ez tény. De miért jobb orrszíj nélkül tátogó lovat látnotok, mint orrszíjjal tátogni akarót. Mindkettőnek fáj. Nem értem miért jobb egyik, mint a másik. Annyiban rosszabb az orrszíj nélküli lónak, hogy az ő száján át tudják húzni a zablakarikát, ami még fájdalmasabb. Jogos, aki béna ne üljön lóra! Ilyen egyszerű az élet.
Hogy miért kell akkor durván lovagolni? Nagyon szeretem a lovakat, de hagyjuk az álszent dumát, vannak bunkó lovak, vannak buta lovak és vannak elrontott lovak. Aki ezeket lovagolja, igenis fog néha durva segítségeket adni, (csak nem teszi fel a youtubera) ha akarja, ha nem. Ha csak egyszer az órán jobban átmegy rajta egy segítség mert rajta volt a kisorrszíj, már közelebb kerültünk ahhoz hogy a ló megértse a feladatot és jutalmazni tudjam. Tény hogy rengeteg lóra felesleges, de igénytelennek nevezni egy egész csoportot azért, mert van pár hülye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!