Valaki, aki jártas a patkolásban, kicsit segítene?
Az érdekelne, hogy milyen patkók vannak, és melyik milyen korrekcióra alkalmas. Láttam kör alakút, teljesen fedettet, van ugye a standard, de ott is van egy illetve két "füles", vagy nem tudom, mi a szakmai neve... Miért teszik előre az egy füleset, hátulra a két füleset...
Illetve ha esetleg a szilikonos patkolásról mondanátok pár infót, azt is megköszönném :)
Nem kell teljes részletekbe menni, csak röviden és tömören a lényeget :)
Könyörgöm említette valahol hogy a lovát akarja megpatkolni és azt akarja most a neten keresztül kitalálni? NEM
Miért kell leoltani mindig egyből mindenkit?
Nem tudok neked itt most szakmai dolgokat leírni. A szilikonost én se ismerem. A kör alakú az gyógypatkó.
Viszont a tapasztalatomat át tudom adni.
A lovamat egy kovács javaslatára bepatkoltattam.
Az addig jó minőségű patákat tönkretettem... úgy megbántam...
soha ne patkoltass...
3 füles patkót rakott rá.
8szeget vert bele.
Nyírothadás lett aztán meg minden. Folyton mindig közément valami. Nehéz volt tisztán tartani a patát.
Ne patkoltass. Körmöltesd meg mindig szépen és annyi.
Képesítéssel rendelkező kovács ezért bíztam meg benne hogy tudja a dolgát. Rábíztam hogy milyen patkót rak rá és hogyan.
Én azt mondom hogy a pataproblémák mind az etetésből fakadnak. Ha szakad a ló patája akkor kevesebb szemes takarmány pl.
Kókuszolaj és társai.
Nem a patkolás a megoldás hanem a tartás/etetésmód váltás.
Nem minden ló alkalmas a mezítlábaskodásra, legalábbis nem minden terepen.
Én inkább a konkrét patkótípusokra keresnék rá a helyedben, de semmiképp nem magyarul, mert kb. semmit nem fogsz találni.
Amúgy ezt a fülesezést nem értem. Kápának hívják.
A kápa segít a helyén tartani a patkót, általában azért van kettő hátul, mert a hátsó lábak hajlamosak a csavarodásra. Előre is szoktak kétkápásat tenni, elsősorban ugró, ill. militarylovak patáira, ugyanezen okból, illetve a hátsókra azért is jó, mert ha megüti magát a hátuljával, inkább a patájával tegye, mintsem a kápával, kisebb sérülést okoz. Ezenkívül ha hátrébb kell hozni az átfordulási pontot, akkor is jobban jár a ló a kétkápással, ha sok patát kell elvenni elölről.
Körpatkót olyan lóra tesznek, aminek a sarkait kell védeni, támogatni, mert pl. patahengeres, a szilikonos betét pedig a talpat védi az egyenetlen talaj nyomásától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!