Csak én látom úgy, hogy ezekből a mai 10-13 éves kislányokból akik évekig futószáron lötyögnek, kihasznált vén gebéken, talpig gerincvédőben meg kobakban meg stb. , soha nem lesz lovas?
Az OKJ-s oktatóikkal napersze :) Szerintem az a céljuk a mai legtöbb "edzőnek" hogy minél tovább tanítsa a gyereket mert annál többet fizet apuci. Irdatlan mennyiségű pénzeket fizetnek ki a szülők a gyerek alapvetően lovagolni nem tanul meg.
És akkor dicsérik őket nyakrafőre, hogy milyen ügyes milyen tehetséges eközben sehol semmi. De a kiscsaj örül és elhiszi az apuka büszke az oktató meg röhög magának...
Aztán nagycsaj a kiscsaj s netalán felteszik egy lóra ami még menni is bír és a kislányka egyből lepottyan :D
Mi lesz ebből??
Egyszóval senkinek se tűnik fel, hogy az egész a pénzről szól...
Nem is èrtették meg mire szeretnék kilyukadni itt a példa.
Ismerősömék lánya 8 éves korábam kezdett eljárni lovagolni. Nem lószeretetből vagy ilyesmi csupán a szüleinek tetszett ez a sport mert hangzatos és a gazdagok sportja".
Elment a kiscsaj eleinte kevesebbszer aztán többször. Már ekkoriban láttam a kislányt lovagolni. Az edzője dicsérte én meg csak néztem ki a fejemből. Nem, nem azért mert én olyan jó lovas lennèk de én még neves oktatótól tanulhattam és a versenyzés világába is belekóstolhattam, mai napig lovakkal dolgozom.
Mindegy is. A lényeg, hogy az egyszer biztos, hogy az edzőm olyan lovat tett alám kezdetektől amit ő maga képzett ki.
Gerincvédő tán még nem is létezett kobakot terepre felvettük mikor tele voltak a lovak. Nem arra készített fel alapból hogy lefogok esni. Arratanított, hogy fennmaradjak.
Szőrén tanultunk meg lovagolni!! Szőrén! Egyszerű kantárral semmi kikötő lekötő felkötő és társai. Azután a nyeregben való lovaglás gyerekjátèk volt. Nem nevelték belénk a félelmet. Ők se féltek. Megbíztak a lóban amit ők képeztek ki. És hagytak minket egy kicsit veszélyben..
Tudták hogy ùgy nem lehet lovagolni hogy minden percben attól félsz te is mint edző es a gyerek is hogy leesik...
Na viszzatérve lovardákat váltott a kislány milliókat költött. 16 éves korában beállt versenyezni na innen még nagyobb röhej az egész.
Gyerekversenyekre ment 25+ éves gebével aki magától ment már mint egy automata.. És nyert műanyag kupákat :) És a szülők majd elszálltak hogy milyen tehetséges a kislány.
Lőn, hogy a 25+ os lò felvette a néhai nevet és elfogyott a fogyóholddal.
A lovarda tett a csaj segge alá egy szintèn tapasztalt lovat ámde ezt a lovat meg kellett egy kicsit lovagolni is. Nem csak utazni rajta. A kicsilány (8 ev lovas multtal, 16 evesen) leesett.Egyből.
Eztan abbahagyta a versenyt elkezdett csak hobbibol lovagolni karamba birka lovakon. Ez valo neki. Azota se tud lovagolni. Most 18 eves de esik bukik a lorol...
Röhej ugy ahogy van az egesz lovasoktatás.
Biztos vannak helyek ahol nem. De en azt tapasztalom hogy az ilyen "ti mennyi ido alatt tanultatok meg vagtazni?"- bol sem lesz lovas. Es nm is az a baj de hogy elvannak szalva maguktol azt se tudjak mi fan terem egy lo. Es azt se mondja nekem senki hogy ezek a 12 eves 30 kilos kislanyok megfognak egy komoly lovat mert ramjon a rohoges.
Előző vagyok .
Rosszul fogalmaztam nem mondom hogy megtanultam lovagolni.. Még mindig tanulhatnék egy csómót.. De nagyrészt fenn maradok a lovon..:D
Lovasoktatóként azt mondom van benne igazad, sok éve dolgozok és egyre beszaribbak, puhányabbak a gyerekek úgy általában. Amiben nincs igazad: A lovasoktatónak nem érdeke évekig futószárazni. A pénzes szülők csemetéiket rövid úton másik lovardába viszik, ha az nem fejlődik -szerintük- megfelelő ütemben. Más kérdés, hogy oktatói tevékenységem alatt nem egy "talpig gerincvédős" rinyagépből lett remek lovas, és olyan is akadt, hogy tehetséges bátor gyerek egyik napról a másikra abbahagyta a lovaglást.
Röviden: Nem tudhatod, hogy mi lesz ebből!
Igenigen, sajnos a legtöbb helyen a kicsiket csak utaztatják a lovon és nem fejlesztik őket, csak húzzák, húzzák az időt. Igazából velem is így volt ("nem, nem próbálhatod meg másodszorra a vágtát, majd következő alkalommal"-->na itt lett elegem) amíg nem lett saját lovam. Megtanultam az alapokat azért ugye a lovardában 4 év alatt, és utána segítséggel magamat és a kissé elrontott lovacskámat fejlesztettem (és persze még most is.)
De nem mindenki szeretne nagy lovas lenni, azt is vedd figyelembe. Valakinek elég az, hogy elandalog a naplementében, valakinek meg nem, és szeretne precízen lovagolni. És ha ezt szeretné vagy lovardát vált vagy beszél a lovasoktatókkal hogy másfajta edzést szeretne. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!