Pár tipp a sajátlóról?
Lesz egy lovam és már felvagyok készülve (anyáék az edzőt is megkérdezték róla) és rá bólintott ő is már marha sok könyvet olvastam róla meg egyszer egy hétig gondoztam egy iskola lovat etetés lovaglás csutakolás stb.
Itt is megkérdezném van e pár megosztani való tapasztalatotok vagy ilyesmi
Köszönöm a válaszokat :)
Mi a baj azzal ha 90 ezerért talált egy jó nyerget? Ha passzol a lóra és neki is megfelel, akkor miért ne? Az én nyergem 70 ezer volt használtan (de amúgy egy kib*szott jó nyereg), kicsit kopott itt-ott de kit érdekel, ha megfelel annak, amire használni szeretném? Most persze, nyilván ha valaki 160-as pályákat megy meg Olimpián indul akkor van egy sokszázezres nyerge, de a kérdező szerintem az első saját lovával nem ilyesmiket akar csinálni. Csak megjegyeztem. :)
Szóval, kedves kérdező, lássuk, mit is szeretnék neked mondani!
Fhú, hát erről a témáról konkrétan könyveket lehetne írni. De most megpróbálok neked röviden elmondani egypár dolgot. Jómagam is már közel egy éve vagyok lótulajdonos.
- Először is a lóvásárlás. Ne fajtát nézz, hanem egyedet! És mindenképp vigyél hozzáértőt is, habár úgyis lutri, egy soktízéves tapasztalattal rendelkező lovas is ki tud fogni rossz lovat, de nyilván kisebb eséllyel, mint egy kezdő.
Fontos, hogy első lónak egy nyugisabb, 8-14 év körüli kancát vagy heréltet válassz, de ez attól is függ, milyen szinten állsz a lovaglásban (hisz az én lovacskám se épp a nyugodtság mintaképe, de tudok vele bánni). Ezen kívül fontos, hogy jól idomított legyen, ne egy sz*rul, hozzáértés nélkül belovagolt ló, akinek fogalma sincs a helyes segítségekről - hisz fontos, hogy a lónak köszönhetően te is tanulj, tanítson, segítsen téged! Meghát, mire is akarod használni? Terepen sétálgatni, meg néha egy-két kisebb iksz, vagy pedig rajtengedély vizsga és 120-as pályák? Ettől is függ milyen ló kell neked. Meg még rengeteg mindentől, de majd az edződ segít, nyugi. :)
- És ha már megvan a ló, már megvettétek, és a tied. Ugye bértartásban lesz? Nagyon remélem, mert első ló, te is gyerek vagy még, nem hiszem, hogy sok fogalmad lenne az etetésről, meg hát suli időben hogy jutna időd napi többször a trágyázásra, meg egyáltalán, ha napközben egyedül van otthon a ló, rengeteg minden történhet vele... No de mindegy is, elvégre, remélhetőleg bértartásba gondoltad, úgy meg jobb helyeken hajnaltól késő estig, de akár éjjel is szemmel tartják és megfelelően gondozzák. De ami a te részed: mindennap, de legalább olyan heti 4x-5x ki tudsz hozzá menni? Van türelmed minden nap lecsutakolni, nem unod majd meg, hogy minden délután az fogad, hogy az előző nap csillogó szőrű lovacskád már megint tetőtöl-talpig sáros, és ismét vakarhatod fél órán keresztül? Észreveszed, ha valami nincs vele rendben, ha valami megváltozik a patáin, vagy ha egy sérülés van rajta? Tudod ésszel, nem úgy, hogy totál szétcseszd, lovagolni, futószárazni, tehát dolgozni vele? Lesz ott, ugye, edző, aki ha nem is végig, de felügyel téged, vagy legalábbis rádnéz, a fél szemét rajtad tartja? Megoldható, hogy napközben karámban legyen? És még ezeregy dolog...
- "Jó, jó, persze, ezeket mind tudom, rengetegen elmondták már! Most mondj pár dolgot, ami inkább csak szórakozás!" Játssz nyugodtan a lovaddal, sétálgassatok, a karámban akár vezetőszár nélkül is. Próbáljátok ki a szabadidomítás egyszerűbb feladatait, kóstoljatok bele a Parelli 7 játékba! Vagy vidd ki legelni, közben beszélgessetek, simogasd, élvezd, hogy veled van, hogy a tied! Vagy egyszerűen csak ülj le a bokszában vagy a karámjában és figyeld, ahogy legelészik, vagy rágcsálja a szénáját, szívd be mélyen az illatát, majd mosolyodj egy, és próbáld meg elhinni, hogy igen, ez nem egy álom, ez a csodás paripa valóban a tiéd.
Nos, ez csak így elöljáróban pár dolog. De bármi kérdésed van, nyugodtan tedd fel. Nekem is van egy magyar félvér kancácskám, imádjuk egymást, és túl vagyunk már egyen s máson, szóval tudok azért segíteni pár dologban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!