Lovagláshoz nem lehet csak kötőféket használni, zabla nélkül?
Tulajdonképpen négy fokozat van, sőt azon belül is több:
-zabla (ebből is többféle, feszítőzabla lánccal, élesebb, tompább verziók)
-zabla nélküli kantár
-kötőfék, és két vezetőszár, amit fogsz
-nyakmadzag
Szabadidomítók csak nyakmadzagot használnak, Tászler Melinda megnyert egy díjugrató versenyt nyakmadzaggal (youtube-on fent van).
Hogy mire van szükség, az a lótól és a lovastól függ. Kezdő lovasokat, és Te az lehetsz, zablás kantárral látnak el, mert "az a biztos". Zabla nélkülivel már "csökken a varázslat", de ha nő az összhang a ló és a lovas között, akkor, és csak akkor jobbak az eredmények zabla nélkül. De ehhez az is kell, hogy a ló ne akarjon elrohanni, pl. terepen kockázatosabb zabla nélküli kantárral menni, mert több az inger. És így tovább. Szóval én azt mondom, ha van egy lovad, és 100 órát dolgoztál rajta, hogy egyre finomabb szársegítségekre reagáljon, megpróbálhatod zabla nélkülivel. Úgy is mész 100 órát, és jöhet a kötőfék, majd a nyakmadzag. Ezeket a számokat csak kitaláltam, hogy érezd. Nem minden ló alkalmas rá, és a lovasok közül is csak az, aki nem kéthetente jár ki és felül egy iskolalóra zötyögni.
Én 2 év alatt eljutottam a láncos feszítőzablától a zabla nélküli kantárig. De ez feladatfüggő is, mert erősen sodródik a lovam, szóval pl. szlalomozni csak zablás kantárral tudunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!