Homokos pálya kialakítása?
Nem tervezek komoly pályát, mivel nincsenek rá millióim, szóval a felső réteg eltávolítása, a csatornázás, a vízáteresztő réteg kialakítása nem fog megtörténni, azonban szeretnék némi homokot hozatni, hogy nyáron puhább, télen pedig kevésbé saras legyen a talaj.
Milyen minimális vastagsággal számoljak? Én azt sem bánom, ha a felhúzáskor belefordítjuk a föld felső rétegét is, az is elfogadható puhaságú talajt ad, viszont nem tudom, mennyivel számoljak... a karám 20*40-es.
Tapasztalatok?
Azzal vázlatosan tisztában vagyok, hogy alapvetően mi szükséges egy jó talajú pálya kialakításához, azonban nem ez volt a kérdés.
Lovardák százaiban különösebb gond nélkül lovagolnak hobbilovasok és készülnek versenyzők drénezés, geotextil, milliókba kerülő munkálatok nélkül, és ha nekik jó az a talaj, illetve nekem is jó volt, amikor még bértartásban volt a lovam, akkor otthon is meg fog felelni, egy lóra... Szóval köszi, de nem ez volt a kérdés.
Utolsó! A drénezés egy egyoldalt lukas csövek rendszerét jelenti, mely összegyűjti és elvezeti a felesleges vize.
Tükröt pedig a fedeles lovardákba szoktak tenni a falra, melyben a lovas tudja ellenőrizni magát mikor edző nélkül lovagol.
Mármint úgy "nyers" talaj, hogy azt már megfelelően előkészítették, pl szintbe hozták, mert annak az egyenetlenségeit később a taposóréteggel már nem lehet kompenzálni. Tehát "tükörsima", azonos tömörségű, stb kell, hogy legyen.
Egyébként - hogy a saját kérdésemre válaszoljak, mert időközben felkutattam, hátha érdeke valakit :D - a taposóréteg vastagsága 8-10 cm körül ideális, az ennél mélyebb már túl mély lehet.
A 8-10 centi a pontos anyagtól függ, mert van, amelyikből több kell, vagy épp kicsit kevesebb.
Azt kalkuláld bele, hogy az ilyen talajt viszonylag gyakran kell boronálni, vagy valamivel egyengetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!