Sehogy nem tudok a lovon maradni ügetésben, mindig kipattogok a nyeregből. Esetleg valami tanács? (többi lent)
Sziasztok :)
Szóval, én most kezdtem komolyabban a lovaglást, szombatra készülök a második órámra :) Sári, az oktatóm lova nagyon aranyos, és imádom ♥ Valószínűleg szombaton is őt kapom :) Egy problémám lenne, nagyon pattogós ügetése van, és kezdőként tényleg nehéz megmaradni a nyeregben (tanügetésnél tartok) :/ Próbálom a lábammal szorítani, de akkor belecsúszik a lábam a kengyelbe, ha a lábfejemre figyelek, már nem tudom annyira térddel, combbal szorítani, és rögtön össze-vissza pattogok. Néha megpróbáltam, hogy "beleállok" a kengyelbe, vagyis, hogy a súlyom nagy részét a kengyelre teszem, nem a nyeregbe ülök bele, de az sem akar annyira sikerülni :/ Próbálom biciklizés közben gyakorolni a helyes lábtartást, (sarkat lenyom, lábujjtőnél a kengyel, ez esetben a pedál :D )és a "lépcsős módszerrel" nyújtani a boka körüli inakat, hogy természetesebbnek érezzem :D Persze, tudom, első pár órán nem lesz mindenki profi, csak zavar, hogy fejben nagyon el tudom képzelni, gyakorlatban pedig nagyjából semmi nem sikerül úgy :/ Valami tanács, hogy hogyan sikerülne megmaradnom a nyeregben pattogás nélkül, és hogy az egész lazábban menjen? :) Köszönöm mindenkinek! ☺

Erre a legjobb megoldás a gyakorlás. Nehezen megy először akárhogy is próbálod,de hidd el, idővel jobb lesz a helyzet.
A gond az, hogy akaratlanul is megfeszíted magad. Lovaglás közben folyton figyelmeztesd magad, hogy lazítani kell. Próbáld meg ellazítani a csípőd, derekad és ne kapaszkodj a nyeregbe, ne is szoríts semmit, mert befeszülsz. Lazíts és "lötyögj" a nyeregben. Idővel menni fog. :)

Ezt így nehéz leírni, valószínűleg Te azért csattogsz a lovon, mert amikor az ő háta felfelé ereszkedik, de akkor huppansz le. Ellenkező mozgást végzel a lóval. De elvileg azért van az oktató, hogy ezt észre vegye és kezelje.
A szorításod sem elegendő, ha a lábad csúszkál. Sajnos még jobban kell szorítani, fárasztó, de ez van.

Te 36%-os... Mi az istent lovagoljon, irányítson a második órán szerinted? Hevederrel ilyenkor simán ki lehet már próbálni a vágtát is akár, jobb helyeken, jó lovakon...csak úgy szólok.
Kérdező: lazulj el. Ne szoríts, mert ha megmerevíted magad, ki fogsz pattogni a nyeregből. Én az oktató helyében levenném a kengyelt (mondjuk nem is nyeregben kezdeném, de nem én vagyok az oktatód), mert úgy sokkal simulékonyabban tudsz ülni és nem kell a lábtartásodra figyelni, csak az egyensúlyodra. Az az, ami a nyeregben tart, nem a szorítás. Majd idővel kialakul, végülis hiába is írunk bármit, mert annyira az elején vagy még, hogy az érzés, ami később megjön, sokkal fontosabb, mint a technikai részletek, amiket minél inkább erőltetsz, annál kevésbé tudsz az ellazulásra koncentrálni.

Te is "jó" helyen tanulháttál, ha ilyen hülye vagy. Először egyáltelán egyensúlya legyen, mert csak leesik!
Mindíg az alapokkal kell kezdeni. az pedig az, hogy ne rángasd a kantárt és nem pedig az ügetés!!!!

Nem rángatja a kantárat (úgy érted - szárat) hiszen alap esetben a szárat még csak a kezébe sem fogják adni először.
Akkor kell megtanulni irányítani, ha egyáltalán tudja, hogyan kell helyesen ülni, mozogni. Nem mintha a szárral irányítanánk, azt pedig be kell látnod, hogy első órán nem zúdíthatják rá a segítségadások megtanulását, mikor még azt sem tudja, hogyan kell fennmaradni a lovon.
Az első, második órán pontosan a testhelyzetet, a ló mozgásának felvételét kell megtanulni lépésben és ügetésben. Jobb helyeken kengyel nélkül.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!