Mennyi ideig elég egy kis bála széna 3 lónak?
Tudomásom szerint egy ló napi széna igénye kb 10-12 kg között mozog, terheléstől, testtömegtől, és szemes takarmány mennyiségétől függően. Na most, nekem lemértem, 50 kg-os kis bálás szénám van akkor elvileg bőven elég kellene hogy legyen a 3 lónak egy napra. Ja, és 1. osztályú szénáról van szó természetesen, 100% pormentes, illatos, csodás réti széna a hegyekből. Olvastam több tapasztalatot is miszerint 1-2 lovasnak a lovai egyedül esznek meg ugyan ekkora súlyú kis bálás szénát egy nap alatt :D
Na akkor ez most hogy is van??
Akkor az nem "átlag" kisbála. Mondjuk a méretek változnak, de olyan 10-15 kiló körül szokott lenni a kis kockabála, ezért az átlag méret a 3 lónak reggelire lenne elég. :)
Én is olyan 10-15 kilóval számolok, egy nagy körbálát, ami 300-350 kg és cirka egy hónap alatt eszik meg a ló úgy, hogy mindig van előtte. Kisbálám is volt, abból egyet kapott egy nap (az egy picit kevés volt, azt szűkösebben adagoltam). Ettől a mennyiségtől szépen hízik is már.
Egy ilyen bála, 3nak kb egy np. Mert mint írták zabálják, mint az őröltek. 365 bálával, már ki is tudod húzni az évet.
Viszont a pormentes, az érdekelne, mert még nem láttam :D
Egy napra elég lesz.
Illetve majd látod, hogy hogyan tudod adagolni, melyiknek elég, melyiknek kellene több, mennyit pazarolnak, de alapvetően szerintem biztonsággal kijelenthető, hogy 50 kiló 3 lónak elég egy napra. Ha marad, az meg mindig jól esik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!