Szerintetek melyik ló a legmegfelelőbb első lovamnak?
Nos szüleimmel megbeszéltem,hogy 18. születés napomra kapok egy lovat.Én csikót szeretnék így már most ki szeretném választani mert mindjárt itt a December.De sajna a fajtában tanácstalan vagyok. Légyszí
segítsetek.
Első lónak csikót semmiképpen, azt könnyebb elrontani, mint hinnéd. Ráadásul mire belovagoltathatod, 4-5 éves is lehet akár, ha későn erő. Maga a belovagoltatás 30-60 ezer/hónap, és ehhez még ugyanennyi tartás. Szóval havonta akár több, mint 100 ezer, és minimum 3-4 hónapot számolj. Ráadásul a csikónak kellenek a kortársai, hogy megfelelően szocializálódjon. Ráadásul hogyan fogod nevelni? Mit csinálsz, ha harap, vagy rúg? Vagy nem akar menni veled, vagy kitalálja, hogy holnaptól nem adja a lábát? És ezek csak alap dolgok! És akkor a nyereg alatti nehézségekről még nem szóltam - egy frissen belovagolt lónak jó, stabil lovas kell, aki tudja őt képezni, tanítani. Az ilyen lótól nem te tanulsz, hanem még ő szeretne tőled! Fiatal lóra profi lovas, profi lóra fiatal lovas.
8-10 éves kanca vagy herélt kell neked, fajta meg attól függ, hogy mire kell, és mennyit szánsz rá. Mert pl egy lipicai vagy nóniusz nem lesz épp ugró bajnok, míg a holsteini sem fog mezőgazdasági munkát végezni neked még alkalmi szinten sem.
A jó lónak amúgy se színe se fajtája.
Hát egy ilyen edzőhöz se mennék az tuti! Egy lóvásárláskor a legeslegutolsó, legapróbb részlet hogy "érzed-e a köteléket". Ennél mérföldekkel fontosabb dolgok vannak, amikben, én úgy vélem, hogy igenis az edző dolga lenne segíteni.
Én a téli lóvásárlást, se ajánlom, de lehet hogy ez csak az én túl kényes hozzáállásom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!