Mi a véleményetek az ügető lovakról?
Általánosságban:
Mindhárom jármód kényelmes? Könnyen kezelhető? Versenyezni lehet vele díjugratás, díjloaglásban? Esetleg egyéb érdekesség, amit tapasztalatból tudtok? stb...
Díjugratásban biztos.Egy pályáról lekerült ügető olimpiai ugrószámot nyert,de ez nem ma volt.
Hobbylónak kitűnően,de mennek fogatban,csikóslóként,Koch ötös ben stb.
Idomítani minden lovat lehet. Ha van rá időd és türelmed, akkor mindhárom jármódban elengedetten és lazán tud közlekedni. Az, hogy díjlovaglásra nem jó... Persze, meg a nóniusz, gidrán, és a lipicai vagy a fríz se, mert a mai szabályok kizárólag egy szűk réteg által tenyésztett, nagyon zárt sportló-típusnak kedveznek. De ha a ténylegs idomítás érdekel, akkor miért ne lehetne? Az iskolajármódokra képes az ügető is, és mint minden lónak, az ő mozgásuk is felfényesedik.
Ugróban is elmegy szépen, de itt nem érdemes pályáról jött jószágban gondolkodni, mert az nagyon igénybe veszi a lábakat, és a szívet, tüdőt. Elmegy utána is kisebb szinten ugróban, de én jó szívvel nem erőltetném ezt azért. Terepen kidőlt fát szívesen viszi, bent egy olyan REV szintet biztosan teljesít, bőven elég egy pályáról jött lónak (általánosságban mondva, de attól is függ, mennyit volt pályán, hogy lett átlovagolva, milyen képzést kap, stb-stb).
Kocsiban nagyon faszául mennek, igaz az enyém kb 3 évet volt komoly idomítómunkában előtte, de kint erdőben, vagy forgalomban se akart elvinni se ügetésben, sem vágtában kocsiba fogva, se egyedül, se kettesben. De kocsizásnál szintén, ha pályáról jött, akkor igényelhet a dolog egy kis átkocsizást, agyban kicsit át kellhet állítani a lovat, hogy most mást szeretnél tőle.
Összességében univerzális fajta, méltatlanul lenézett. Jófejű, nagyon okos lovak, könnyen tanulnak, dolgozik bennük a megfelelni vágyás, és nagyon könnyen kezelhetőek, ami szerintem fontos egy jó lónál.
Illetve összehasonlításban én azt tapasztaltam, hogy még pályáról jövet sem annyira idegbetegek sokszor, mint a telivérek, ennek nem tudom, mi lehet az oka - bár velük is van szenvedés bőven, mire "lovat" farag belőle az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!