Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mit tudok kezdeni a kemény...

Mit tudok kezdeni a kemény szájú lovammal? Többi lent.

Figyelt kérdés
Nagyon kemény a szája a lovamnak, van valami, amivel finomítani tudnám? (Nóniusz, baromi erős, és leginkább a megállítással, visszafogással akad gondom.) Jelenleg pálcás zablával lovagolom. Első lovam, ezért érdekelne még az is, hogy egy nagykantár segítene, vagy csak rontana a helyzeten?

2015. júl. 16. 20:20
 1/6 anonim ***** válasza:
40%
Semmi értelme nagykantárt tenni rá. Erősebb zabla ,feszítő sem megoldás a problémára, sok kéztől sok lónak bemerevedik a szája és érzéketlen lesz. Unom már szajkózni de itt is az idomítás hiányzik. Jól képzett ló már derékmeghúzásra ,szorításra is lassít ,illetve átmegy rajta a felvétel. Ha már ahhoz is izomból kell húzni h megálljon régen rossz. Iramváltások mennek? előre-vissza,körszűkítés-tágítás ,olyan dolgok kellenek amikben sok felvétel van,összetolják a lovat és feligazodik lehetőségeihez képest a tarkója a csizmádra.
2015. júl. 16. 20:32
 2/6 anonim ***** válasza:
89%

Semmiképp se rakj a szájába erősebb zablát. A feszítővel el is törheted az állkapcsát, nem az a megoldás, hogy rágyúrsz és megpróbálod fizikailag lebirkózni. Idomítani kéne a lóval, sokat. Akár földről is!

Mindig olyan segítséget adj először, hogy az legyen a célod, hogy a ló ne vegye észre. És nagyon lassan, fokozatosan erősítsd. Amíg a ló nem reagál megfelelően, addig fokozd a segítséget. Amit megfelelő választ ad (azaz lassul, nem feltétlenül áll meg), azonnal engedj. Magában soha ne használj szársegítséget, elsődlegesen a csizma és a testsúlysegítség domináljon.

A fokozatos segítség azért jó, mert a ló rá fog jönni, mi a jó válasz, és arra is, hogy ha hamarabb reagál, hamarabb szűnik meg a segítség, amit te adsz, azaz a fájdalom, amit a zabla okoz a szájánál. Ezért elkezd hamarabb reagálni, hogy megelőzze, hogy nagyon durvulj vele.

Továbbá figyelj rá, hogy a ló elengedett és laza legyen, mert akkor nem is akar elvinni a francba, ellenben egy feszengő merev ló hajlamosabb a futkorászásra, mert ez a feladat elől való kitérést is jelentheti.

Továbbá az egyenesség kérdése is fontos, amivel az egyensúlyát is javíthatod (a hajlítás szerinti belső hátsó lábnak kell az elülső patanyomba lépnie - tehát pl. nem mehet el a vállán, stb), ezzel szintén elejét véve az ingatag egyensúlyi állapotból fakadó rohangálásnak.

De ez mind-mind idomításbeli hiányosság, egyikre sem lehet megoldás a zabla cseréje.

2015. júl. 16. 21:09
 3/6 anonim ***** válasza:
78%
Látom, itt is megy a lepontozás, de megpróbálom én is: egyrészt keress/válts edzőt, mert a földről sok segítséget kaphatsz! A nyereg alatti munkát leírták előttem, ahhoz nincs sok mindent hozzátenni... Megoldás lehet, ha sokat futószárazod, és ott is nem a lefárasztásra, hanem az iramváltásokra, felvételre-beugratásra hegyezed ki a munkát. Én a leírásod alapján a chambon-ra szavaznék elsősorban, majd ő rájön, hogy hogyan a legkényelmesebb neki (és az neked is a legkényelmesebb lesz). Meg a másik, hogy én nem szeretem, ha valaki "csicsereg" a lovon, de eleinte a fokozatos segítségadásnál használhatod ugyanazt a hangot, mint futószáron felvételnél, ez a kezdeti időkben a lónak segít megérteni, hogy miről van szó, amikor elkezded adni a finomabb segítségeket. Talán gyorsabban fejlődtök így.
2015. júl. 17. 10:12
 4/6 anonim ***** válasza:
81%

A lónak soha nem a szája a kemény, az ugyan olyan érzékeny, mint amilyen mindig is volt, csupán megtanulta ignorálni a szársegítségeket, illetve mind fiziailag, mind mentálisan feszes.

Elengedtető gyakorlatok (csizmára engedés, kör nagyobítása-kisebbíése, vállat be, előre lefelé - függőleges előtti orral!, szerpentinek, stb), következetes, engedő, finom kéz, puha zabla fogja meghozni a várt hatást. Na meg az, hogy alapvetően hogyan lovagolsz. Kézzel, avagy üléssel...

2015. júl. 17. 13:26
 5/6 anonim ***** válasza:

A harmadikhoz akkor már annyit tennék hozzá (és így van, pontozzatok le most is!!), hogy ha már futószáras munka, én azt lehet, kézen kezdeném. Kézen megtanítani kulturált ütemben, elengedetten lazán lépni (én a nyakának a kilazításával kezdem), az én nyújtott lépésem tempójában lazán elengedetten üget, hajlítani, állítani, vállat ki/be, farat ki/be feladatokra, oldaljárásra. Ahogy ezeket egyre stabilabban és megbízhatóbban tudja, úgy engedném egyre távolabb, míg el nem jön a pont, hogy én már nem megyek mellette, mert kint van nagykörön. El fog jönni egy pont, ahol a ló bejelentkezik a vágtamunkára is, ez most hülyén hangzik, de az ember érzi, hogy na most.

Amit a ló földről, kézen tud, és csinál, azt csinálni fogja nyeregből is.

2015. júl. 17. 18:13
 6/6 anonim ***** válasza:
Hjam,még egy dolog - szerintem neked is segítene, ha pár alkalomra fel tudnál ülni futószáron egy lóra, lehetőleg nem sajátra, hanem egy képzettre, ami nem visz el, ezért biztonságban érzed rajta magad. És kéne tanügetni, vágtázni kéz nélkül, hogy újra megszokd, hogy ne kapaszkodj - ha kapaszkodsz, azzal folyamatosan hatásban tartod a zablát, a ló lehet, ettől merevedett be, és vált passzívvá a szárra: hiszen akármit csinál, úgyis húzod, akkor meg minek álljon meg, nem lesz jobb... Szóval egy-két ilyen futószáras edzés nagyon-nagyon sokat segítene szerintem!
2015. júl. 17. 22:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!