Mit jelent a félbértartás? (lovaknál)
több mindent jelenthet.
amire a leggyakrabban használják (bár inkább felestartásnak hívják):
- a ló a lovarda tulajdonában van, de fizeted az aktuális lovardában szokásos bértartás összegének felét, meg esetleg a patkolás felét és ezért heti 3-4x annyit és úgy lovagolod a lovat, ahogy jól esik.
a másik:
- a ló egy magán ember tulajdonában van, te fizeted a bértartás és a patkolás felét és ezért a megállapodás alapján heti 3-4x lovagolod a lovat (vagy akár többször, ha pl azért keresnek feles tartót mert külföldön dolgozik, vagy kisbabát vár a tulaj, vagy olyan műtéte volt, ami miatt nem lovagolhat egy darabig).
a harmadik lehetőség pedig, ez más egy kicsit:
- a ló magán személy tulajdonában van, elvinné bértartásba, de egy olyan helyre adja be, ahol a bértartás összegének csak a felét kell befizetni, cserébe a lovarda oktat a lóval. ezt semmiképpen nem ajánlom, bár az elsőt variációt se és a középső is csak kevés esetben működik.
Az előző válaszoló nagyon jól összefoglalta a felestartás alapeseteit, de én ismerek olyat is akiknél teljesen felesben van minden(oltás,vérvétel,patkolás,útlevél stb.), még a lovat is felesben vették meg.
Illetve van egy ló a lovardában, amelyiknek az egész éves tartását, patkolását meg egyebeit a lovasa fizeti, és kizárólag az az egy lovas lovagolja, de a ló a lovarda tulajdonában van.
A harmadik eset amit szintén személyesen láttam,és nem vagyok biztos benne, hogy felestartásnak lehet nevezni, de van idősebb nő a lovardánkban aki mostanság viszonylag keveset tud kijárni a lovához és ezért, mikor nincs ideje rá egy lány lovagolja, de a lovat teljes egészében a nő tartja.
De valóban nagyon rizikós a felestartás főleg mikor minden felesben van, mert akkor ki dönti el, hogy mi legyen a lóval ha az egyik ezt akarja a másik meg amazt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!