Ha állatorvossal megyek lovat nézni (olyannal, aki főként lovakat vizsgál), akkor Ő meg tudja mondani, hogy érdemes-e a lovat megvenni, vagy van-e olyan betegsége vagy állapotban a ló, hogy nem érdemes?
A kért vizsgálatok eredményeit megosztja veled, de hogy a lovat "érdemes-e megvenni" azt neked kell eldöntened.
Szerintem egyébként kisértékű hobbiló esetében abszolút feleslegesek a vizsgálatok, már ha leinformálható lovat vesz az ember és látott már lovat azelőtt, mert négylábra röntgent, uh-t, stb-t adott esetben 2-3 lóra kifizetni annyiba kerül, mint egy hobbiló.
Egy sántaság/nyújtás vizsgálatot lehet csináltatni, de ha nem kupectől vásárolsz, akkor nem jellemző, hogy a ló sántasága el lenne kendzőve, illetve azért látja az ember, ha nem lép tisztán a ló (ha meg nem látja, ne vegyen lovat).
Legyen egyedi azonosítója, tisztességes adásvételi, útlevél az oltásokkal és tudd, hogy mit akarsz illetve tudd felmérni, hogy az adott ló ahhoz képest hol van.
Azt meg tudja mondani, hogyha biztosan NEM érdemes. Azt nem tudja megmondani, érdemes-e. Egy használt lóban bármilyen rejtett hiba lappanghat, egy teljes körű orvosi kivizsgálást meg te úgysem fogsz kifizetni, mert többe kerül, mint az egész ló.
Állatorvos helyett jobb egy kis magánnyomozás, ráguglizol az eladóra, esetleg kérdezősködsz felőle egy kicsit a a faluban/lovardában...
Sok mindent ki tud szűrni, amit te nem (pl egy leszteroidozott kehességet, enyhébb sántaságot, gerinc problémát, stb), de sok olyan baj lehet, amit egy rövid vizsgálat során nem vesznek észre.
Én voltam már állatorvossal lovat venni (hobbi), meghallgatta a tüdejét, megnézegette a lábait, megfutószáraztuk, utána újra meghallgatta. Ez így kb 20 perc volt, közel is volt, nem is került sokba.
De máskor vettem lovat nagy lovas múlttal rendelkező emberrel is (tudod, ez a 40 éve lovakkal dolgozik típus) és ezeket ő is kiszűri. Talán még többet is, mint egy doki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!