Milyen lenne neki? (Lent)
Teljesen más. Nem értené, hogy mit akarsz tőle, vagy legalábbis csak nagyon nyögvenyelősen.
Elég, ha már a két stílus szárkezelését összehasonlítjuk: az angol stílus ruganyos-feszes szárakkal irányít, a zablára kifejezett erővel (is) mozgatja a lovat, mondhatni a ló szár után megy. (Leegyszerűsítve: jobbra húzod - jobbra megy, ha csak a szár munkáját nézzük)
A westernben ellenkezőleg: ott elmegy a szártól, tehát ha bal oldalon a nyakára tolod a szárat, jobbra fog fordulni. Maga a szár is lazán lóg a ló nyaka mellett, nincs meg az a ruganyos feszesség, mint az angol stílusban.
Ez csak a legszembetűnőbb dolog, de akad rengeteg különbség is (pl hogyan állítják meg, hogyan léptetik hátra őket, igen, az ügetés-vágta beugratásban is akadnak különbségek, és egyáltalán - hogy mire használják őket), ami megnehezítené a dolgodat, ha egy echte western lovat minden átmenet nélkül angol stílusban próbálnál lovagolni. Meg lehet oldani persze, de az komoly munkát igényel, hogy valaki átképezze a lovadat. Szerintem nem nagyon van értelme az ilyen irányú veszkelődésnek.. inkább vegyél egy angol stílusban belovagolt jószágot. De ez utóbbi már csak az én személyes véleményem.
Olyannak már több lóval találkoztam, aki angolból lett westernbe, de olyannal nem nagyon, aki fordítva. Szerintem elég rossz lenne a lónak, pl. gondolj bele, hogy eddig annyit puhították a száját, hogy azt is megérezze, ha egy légy rászáll a szárra, mostantól pedig olyan feszes szárral kell mennie, amilyet még életében nem látott szárral kell mennie.
Ráadásául (és ezt nem bántásból mondom!), mivel nem nagyon értesz a westernhez így átlovagolni nem valószínű, hogy átfogod tudni, de még csak nagyon meg se fogjátok érteni egymást, hisz ő nem fogja tudni mit akarsz tőle, te meg nem fogod érteni, hogy bizonyos dolgokra miért így vagy úgy reagál. Szerintem ez csak egy szenvedés lenne mindkettőtöknek, úgyhogy én is azt ajánlom, hogy vegyél egy angolban lovagolt lovat, aztán majd, ha kicsit tapasztaltabb leszel, akkor próbálkozz ilyenekkel :)
Előttem már leírták a lényeget, amennyiben valóban westernben van szakszerűen belovagolva és lovagolva a ló, akkor köze nem lesz az angol lovas segítségekhez.
Azt kell mondjam, hogy ha egy profin westernben belovagolt lovat felszerszámozol angol cuccokkal kis túlzással elindulni se fogsz tudni vele, de képtelenség ellovagolni.
Itthon igen kevesen vannak képben mindkét stílusban, így az átlovaglás se lenne olcsó mulatság és sokáig is tart.
Azonban itthoni sajátosság, hogy sokszor azt állítják, hogy a ló westernben van lovagolva, holott annyi történik, hogy western nyereg és kantár van rajta, de ugyanúgy angol stílus szerint kapja a segítségeket. Ilyen esetben nem okoz nehézséget az "átlovaglás", tulajdonképpen csak az angolnyerget kell megszoknia, meg a kicsit más lábtartást.
Azt lenne fontos tudni, hogy feszítővel van-e most lovagolva pl. illetve, hogy mennyire szakszerűen van westernben belovagolva.
Köszönöm a válaszokat! :)
Inkabb akkor keresek olyan lovat aki angolba van lovagolva.
#2-es vagyok
Egyébként, sok olyan ló van pl. lovasok.hu-n is, amelyiknél alkalmasságra be van írva a díjugratástól kezdve a díjlovagláson át a westernig minden, szóval ezek valószínűleg nem westernben vannak lovagolva (ha egyáltalán normálisan vannak lovagolva...), szóval ezeket akár elmehetsz kipróbálni is, hátha bejön valamelyik. Bár én ezeket a ezerféle hasznosítású lovakat általában élből kikerülöm, mert nem sok rendes hirdetés akad köztük.
Nem lenne jó neki, nem értené mit akarsz.
Szoktatástól függ hogyan kell beugratni, elíndítani stb.
Szerintem ne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!