Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Milyen engedély kell a városba...

Milyen engedély kell a városban való lótartáshoz és hogyan szerezhetem meg?

Figyelt kérdés
2015. márc. 17. 18:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Aha, álmodik a nyomor. Én nem jövök ki havi 10ből úgy hogy magam termesztem a szénát és abrakot is kéz alól veszem. És akkor még nincs benne az orvosi és egyéb költség.

az meg, hogy bértartásban nem kap enni a ló baromság. olyan helyet kell keresni, ahol normálisak a körülmények.

Arról biztosíthatlak, hogy te városban, ha nincs megfelelő körülmény nem fogsz lovat tartani, mert lehet, hogy a haszonálat tartás már nincs korlátozva, de az állatjóléti törvények élnek, és még ha az se lenne, akkor is lehet birtokvédelmet kérni. mint lovas amúgy én is kapsból rádhívnám a hatóságot, ha egyedül egy átlag méretű kerben akarnál lovat tartani, mert ekte kínzás a lónak.

2015. márc. 17. 22:51
 12/18 anonim ***** válasza:

10.000-ből sehogy nem jön ki, max ha csak a szénát számolod és semmi mást nem, nem kap abrakot, nem számolod a vizet, áramot, a kezdeti költségeket, amikor kialakítod a helyét, a villanyt, amire kell költeni, ha villanypásztort használsz és a belefektett munkát.

meg ugye ott vannak az egyéb költségek, féreghajtás, patkolás, stb.

úgy tűnik egyáltalán nem értesz a lótartáshoz, tehát jó eséllyel jobban fog kinézni bértartásban, mint otthon.

ha otthon akarnád tartani a kezdeti költségeid sok százezresek, szénát alsó hangon 120.000-ért vehetsz tavasszal, egy beálló (és az nem istálló, csak beálló) kb 140.000, villanypásztor készülék, vezeték, csavarók, oszlopok még 60, trágyatároló biztos min. 60, stb.

az aki pedig a fél hektárt írja az megnézném, ahogy 1, de akár fél hektárról naponta szedegeti 1 ló után a trágyát...

2015. márc. 17. 23:06
 13/18 anonim ***** válasza:

A lovaglásra a KRESZ következő paragrafusai vonatkoznak:

62. § (1) Állatot szorosan az úttest szélén kell hajtani, illetőleg vezetni; ha azonban ez a forgalmat lényegesen akadályozná, az állattal a leállósávra, illetőleg az útpadkára kell lehúzódni.

(2)364 Az úton állatot olyan személy hajthat, illetőleg vezethet, aki az állatot irányítani képes és meg tudja akadályozni azt, hogy az állat a személy és vagyonbiztonságot veszélyeztesse. Az állatok csoportos hajtásához annyi hajtó szükséges, amennyi e feltételek teljesítéséhez elegendő. Az állatot hajtónak, illetőleg vezetőnek - ha a lakott területen kívüli út úttestjén vagy leállósávján tartózkodik - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

(3) Vasúti átjárón állatokat csak kisebb - legfeljebb 10 állatból álló - csoportokban szabad áthajtani.

(4) Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az állat, illetőleg állatcsoport bal oldalán előre fehér vagy sárga fényt, hátra piros vagy sárga fényt adó, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.

(5) Tilos

a) főútvonalon állatot hajtani, illetőleg vezetni, kivéve ha más út (útszakasz) nem áll rendelkezésre;

b) állati erővel vont jármű bal oldalához és más járműhöz állatot, valamint állati erővel vont jármű után kettőnél több állatot kötni;

c) állatot az úton őrizetlenül hagyni, kivéve ha oly módon megkötötték, hogy elindulni ne tudjon.

(6) Állatot az út közelében - magánterületen is - csak oly módon szabad tartani, hogy az útra ne juthasson.

(7) Az e §-ban foglalt rendelkezések - a (2) bekezdés első mondatát kivéve - nem vonatkoznak a kutyának pórázon való vezetésére; a kutyát pórázon vezető személyre a gyalogosokra vonatkozó rendelkezések az irányadók.

De figyelem! A lovaskocsira vannak külön szabályok, és annak hajtásához már jogosítvány is kell. (Bármilyen jogsi megteszi, egy olcsón megszerezhető "kerti traktor" is.)

2015. márc. 18. 11:34
 14/18 anonim ***** válasza:

Lovaskocsira B jogsi kell.

azért vannak normális bértartások,ahol megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt kap a ló. Ha csak ezért akarod otthon tartani én nem javasolnám, otthon is azért elég kevés az a 10 ezer. Jóval olcsóbb az otthoni tartás ha megteheti az ember de azért 10 az kevés rá ha mindent beleszámolsz. Így a kialakult kép alapján szerintem jobban járnál mégiscsak ha nem is gondolkoznál ezen h otthon lovat tarts.

2015. márc. 18. 11:48
 15/18 anonim ***** válasza:

Azért gratulálok. Ennyi marhaságot is rég olvastam már (tisztelet a kivételnek). Az árak őrületesen elvannak túlozva. Nyilván, ha nem tud az ember kellőképp üzletelni, akkor ez lesz az eredménye...

A mesékben minden csoda jó és minden lószág 1 ha legelőt érdemelne. De ez a valóság. Még a pénzes lovardáknak sincs annyi földjük az esetek 95 %-ában, hogy meglegyen ez az arány.

A másik, hogy ne tartsa 2000nm-es kertben a lovat. Az mivel jobb, ha állásban vagy épp boxban áll 7/24 (van ilyen körülményekből mentett lovam, hidd el a 10 m2-hez képest oda meg vissza volt a 2000től, amekkorán szoktattam a többiekhez)? Mert lássuk be sok lovardánál ez a helyzet. (Igen, most kell azt írnod, hogy "hogy mondhatok ilyet, mert a te lovardádban minden tökély". Járd be te is az országot és majd kapsz róla képet, hogy mennyire gáz a helyzet.)

Manapság már ritka az a hely, ahol reális áron jó körülmények vannak és még tágas legelő is jut.

Ettől függetlenül a havi 10e maximum a szénára elég, de a szállítási költségekkel szerintem átlépi...

2015. márc. 18. 15:05
 16/18 anonim ***** válasza:

Egy fenét kell B-s. Kerti traktor és állati erővel vont jármű az K kategória, gyakorlatilag csak egy KRESZ és egy elsősegély vizsgát kell megcsinálni, 50.000 Ft-ból kifér vizsgadíjjal, mindennel:

[link]

2015. márc. 18. 19:38
 17/18 anonim ***** válasza:
Eddig B kellett rá,akkor valami okos megváltoztatta
2015. márc. 19. 12:20
 18/18 anonim ***** válasza:
De mégis milyen környéken laksz? Zöldövezet,vagy betonrengeteg? Egyébként ismerősöm nagyváros olyan részén tartotta lovát (rövid ideig), ahol családiházas környék volt, de mondom,nem sokáig,csak átmenetileg tartotta ott.
2015. márc. 19. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!