Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Szerintetek így jó lenne egy...

Szerintetek így jó lenne egy szamárnak?

Figyelt kérdés

Kb. 80 birkával élne együtt, a melegebb időkben külön istállója lenne, de hidegben a birkák mellé csuknánk, mert a birkák belehelik és meleg lesz. Másik csacsis ismerős is jönne hozzánk, lovagolnánk, bocsánat, szamaragolnánk együtt is. (Természetesen lovagláshoz szoktatom a szamárkámat.) Vágtázni tudok lovon, és szamáron is vágtáztam már. Szőrén lovagolnám, nem verem a hátát. Sima zablát használnák nála (vagy jobb a pálcás zabla?). Nem minden nap lovagolnék rajta vagy mozgatnám, de minden nap kint lenne. Ha ügyes csacsi, akkor terepre is megyünk, vagy esetleg csak sétálva. Tudom, hogy a bömbölése "iákolása" borzalmas, de nem zavarna. Széna is lenne előtte mindig. Mindig más legelőn lesznek, tehát hagyjuk, hogy a fű regenerálódjon, amíg ők máshol legelnek. Körmölve is lesz természetesen-

- Szabad-e neki adni Kukorica törtszemet?

- Elég télen adni neki "tápot" vagy mindig kell?

Köszönöm a válaszokat, és bocsánat, ha egy-két buta kérdés is van. Szamár még nem biztos, hogy lesz, de jobb, ha előbb megkérdezem.

2015. febr. 28. 21:47
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem nagyon értek a fülesekhez, szóval csak józan paraszti ésszel tudok hozzáfűzni 1-2 hasznos észrevételt, míg esetleg egy szamártulajdonos fel nem fedezi a posztodat:

Először is, a szamár is társas állat, ménesben él a hasonszőrűek mellett eredeti, vad körülmények között, akárcsak a ló... viszont gyakran látok szamarakat birkák, kecskék társaságában egymagukban. Ha ez ennyire gyakori, bevett szokás, akkor bizonyára jól megférnek egymással, de hogy mennyire elégíti ki az igényeit, nem tudom.

A másik, hogy lehet neki roppantott kukoricát adni, de a takarmánynak max a 40%-át tegye ki, vagy annyit se. A szamár kisigényűbb a lónál, kevesebbtől is össze tudja szedni magát, a kukorica pedig pont egy olyan abraktakarmány, aminek magas a nyerszsír tartalma, így nagyon hizlal. Szerintem elég, ha télen kap belőle egy keveset maximum (esetleg szőrváltás idején) a széna mellé.

Ennyit tudtam segíteni. :)

2015. febr. 28. 23:27
 2/4 anonim ***** válasza:

A szamárnál teljesen más a ménes felépítése, mint a lovaknál, nem ez az alá-fölé rendelt hierarchia van, hanem inkább a farkasokéhoz hasonló mellérendeltség. Éppen ezért jobban is bírja egyedül (mint pl a kutyák), a birkákkal teljesen jól ellesz.

Nem kell neki adni kukoricát, meg semmit, főleg, ha korlátlanul rendelkezésre áll széna, akkor végképp semmi szüksége rá. Ha nagyon akarsz adhatsz neki téled, de csak kb egy marékkal, vagy egy cső kukoricát, annyi doszt elég.

Azt előre ne döntsd el, hogy milyen zablát használsz majd hozzá, a helyzet hozza.

A szamarak nagyon aranyosak, de azért nem olyan velük a "lovaglás", mint egy lóval, leginkább lépésben tudnak hosszabb távon menni, az ügetésük iszonyatos, vágtázni meg nem szeretnek és nem is bírnak sokat.

Szóval a tereplovaglás tempójában egy gyalogos kirándulásra fog inkább hasonlítani.

Néha majd körmöltetni is kell, de ritkábban, mint a lovakat, mondjuk a birkát is kell, szóval ezt gondolom te is tudod.

Legelő és széna bőven bőven elég lesz neki!

2015. márc. 1. 11:36
 3/4 A kérdező kommentje:

Első: köszönöm a tanácsodat! Hasznos volt. :) A birkákat és a szamarat a juhászok is együtt tartották mindig, szóval jó nekik együtt, szerintem.

Második: neked is köszönöm! Hasznos volt. Tudom, hogy kell körmöltetni, párszáz méterre van anyukám testvérének a tanyája, ott vannak lovak, meg egyéb állatok, ha azokat körmölik, mi is átvisszük. Tudom hogy a csacsik "alap üzemmódja" a lépés, vágtázni utálnak és az ügetésük rémes - tapasztaltam. Természetesen nem olyan "ló-tereplovaglás"-ra gondoltam, mivel ezzel nem igen fogok ügetni, vágtázni, sokat.

Akkor mindent értek, még azért ha valaki ír, elolvasom. Nagyon hasznosak voltak a válaszok,köszönöm!!

2015. márc. 1. 19:09
 4/4 A kérdező kommentje:
Na jó mindent összevetve a csacsimnak arany élete lesz, köszönöm a segítséget!
2015. márc. 2. 19:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!