Miket lehet csinálni egy 1 éves csikóval?
Nem az a baj, hogy "nem érti, miért hadonászik az ostorral". Egyrészt nem hadonászni kell vele...Másrészt kezdetben minden lovat rá kell vezetni, hogy mit is akarsz tőle. Azért nem futószárazod ilyenkor, mert teljesen értelmetlenül kapna fölösleges terhelést.
A legjobb, ha nyugton hagyod még legalább 2, de inkább 3 évig. Rakd lótársak mellé legelőre és tényleg csak annyit legyen nyaggatva, amennyit muszáj (körmölés, időnként vezetgetés, ápolás és kész).
Vezetni és kötni lehet, az anyja mellett kisétálhat veled terepre, vagy lógóra csatolva az anyja, vagy más, tapasztalt ló mellett kocsizhat is, hogy szokja a zajokat, és a forgalmat, valamint a fordulatokat, megállást, indulást, stb. Természetesen súly ne legyen rajta!
Én megtanítanám már most, hogy ha hívják, akkor több ló mellől is jöjjön oda. Lábát felvenni alap, mert körmölni időnként már őt is kell. Ápolható legyen, néha kefével húzd át az egész lovat.
Nyáron szoktathatod slaghoz is, kicsit nyugodtan átmoshatod vízzel.
Ezen túl szabadidomítás egyes feladatait is megpróbálhatod vele, bizalomépítésnek jó, de természetesen csak akkor, ha tudod, mit csinálsz, különben nagyon el lehet rontani.
Szerszámokhoz szoktatni szerintem felesleges, nyerget semmiképp se rakj még rá, felkantározni felkantározhatod, ha nagyon akarod, de én annak sem látom értelmét. Aminek esetleg van, hogy nyeregalátétet rakj a hátára, és akár húzd is végig rajta, stb., érezze, hogy ott van, és nem bántja.
Szoktathatod pálcához, ostorhoz is amúgy, az a jó, ha egyiktől sem fél, hanem tiszteli őket. Szóval ha a feje mellett suhogtatod a pálcát pl, akkor nem jön rá a pánikroham, és a pálcával is akárhol megérintheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!