Villany pászor?
nem éppen hivatalos módszer egy egyszerű kis botot/gallyat odarakni a kérdéses szakaszhoz úgy, hogy az leföldelje, tehát a földre rakod és odatámasztod a pásztorhoz. ha pattog hangosan, akkor áram alatt van, ha nem pattog, akkor azt a részt meg is foghatod, ha ráz is csak annyira kicsit, hogy az semmi.
nem tudom mekkora területről van szó, de végig kell nézni, hogy nem nőtt-e rá a gaz, vagy nincs-e valahol rossz helyre tekerve a pásztor, nem ér hozzá sehol semmi, ami leföldelné.
az nem lehet, hogy a ló immunis rá, de téli szőrrel kevésbé érzik és olyan is van, amit nem tart bent, mert átmegy rajta, vagy átbújik alatta és letojja, ha hozzáér egy picit, de ha eddig bent tartotta, akkor nem valószínű, hogy most hirtelen elkezd kiszökdösni.
én olyat is láttam, hogy jött egy új ló, ami azonnal kibújt (volt egy rész, ahol túl magasan volt az alsó szál, a ló meg laposkúszásban kibújt) és ezt a mutatványát el is tanulta tőle több ló is, amik amúgy évekig bent voltak ugyanabban a karámban.
Az én tesztelési technikám viszonylag olcsó és egyszerű. Fogok egy hosszú fűszálat (nem szénát vagy száraz kórót), a végét megfogom, a másik végét meg hozzáérintem a pásztor vezetékhez. Minél erősebb az áram annál inkább érzem az ujjamban a "bizsergést". Ha nem érzek semmit, akkor megfogom közelebb a fűszálat és így tovább. Ha egészen a vezetékhez közel fogom már a fűszálat és még mindig semmi, akkor valószínűleg valami baj van.
Ami lényeges:
1. az elején (amikor még messze fogod a fűszálat) akármilyen erős pásztornál sem veszélyes az a "bizsergés" amit érezni a fűszálon keresztül (persze cipőben).
2. egy két másodpercig rajta kell tartani a fűszálat a vezetéken, mert ugye a villanypásztor impulzusokban adja az áramot nem egyfolytában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!