Nagy szélben lovaglás?
Mozgatni kéne mindenképpen, mert ha több napot áll, terepen szélcsendben is ugyanolyan ijedős lesz, mivel tele lesz. Ha más lehetőség nincs, akkor legalább futószáron mozgasd le, ahhoz nem kell se pálya, se fedeles, kinn a legelőn egy egyenletesebb talajon is meg tudod oldani.
Terepre ijedős lóval szélben én nem szívesen mennék, szerintem balesetveszélyes, viharos időben én is csak a nyugisabbakkal megyek ki, a többiekkel marad a pálya vagy a futószár.
Ez valóban igaz, kedves utolsó, de azért olyan helyen, ahol csak tereplehetőség van, se pálya, se fedeles, és esetleg a lovas is bizonytalan (mert ha biztos lenne, akkor nem jutna eszébe ilyen kérdés), akkor mi értelme az életének és a ló egészségének kockára tételének? Szerintem ha valaki tiszteli ezt a sportot, tiszteli az állatot, akivel közösen dolgozik, akkor ezt azzal tudja kimutatni, ha az állat számára a legnagyobb biztonságot nyújtja, tudja a saját határait, és csak azért, mert én lovas vagyok, azért nem kell minden nap felülni, ha úgy érzi, hogy baj lehet belőle. Ettől függetlenül a lovat lehet mozgatni, van rá más lehetőség is, de egy alapvető tiszteletet megérdemel a ló és a sport is, és ezt nem ez a "csakazértis, mert ÉN vagyok" felfogás képviseli.
Kérdező, én azt mondom, ha bizonytalan vagy, ne lovagolj, neked és a lónak is biztonságosabb így, a ló mozgatására van más lehetőség is, de ha 1-2 nap kimarad, az sem baj, csak ne legyen az hosszú idő és rendszeres. De pihenőnap is jár a lónak, nem kell minden áldott nap dolgoztatni.
Van olyan szituáció, amikor szélben, hóban, esőben is menni kell a lóval, pl. ha tréningben van, de szerintem egy hobbilovas, aki nem biztos magában, az hanyagolhatja a dolgot. Te ismered a lovat, magadat, tudod, mit tudsz kezelni, felesleges olyan szituációba belemenni, amiből előre érzed, hogy baj lehet. Nyilván nagyobb a rizikó, ha valaki fél, hát ne menjen, vagy előtte adjon a lónak egy kiadós futószárazást és utána próbálja meg, mert ahogy én látom, sokszor az egyik kifogás jön a másik után...fúj a szél, szemerkél az eső, rossz a talaj, három napja áll a ló, stb, és a végén alig ül fel, holott az igazi probléma az, hogy nem mer szembenézni ezekkel a dolgokkal.
Az én telivérem állhat két hétig, lehet szélvihar, akkor is kezelhető, de óriási szélben csakazértis alapon nem megyek ki vele, mert élvezhetetlen az egész. Legalábbis itt az Alföldön, ahol kedvére süvít a szél és nincs semmi, ami felfogja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!