19 éves ló már öregnek számít?
Alap probléma, hogy westernes. Ennyi idősen már nem kéne azzal szivatni, hogy átlovagolják.
19 éves lovat meg lassan le kell állítani, csökkenteni a munkáját, versenyeztetni már nem igen kéne. Az, hogy immel-ámmal ugrasz vele kis x-et vagy valami, az még nem gond, ha megfelelő fizikai állapotban van, de rendszeres, heti többszöri komoly ugróedzés, versenyzés egy ilyen korú lónak én úgy gondolom, hogy már sok.
Tudom melyik lóra gondolsz. Az nem rendesen van westernbe láttam ahol angolba van lovagolva simán menne angol nyeregbe.
Ugrani és ugorhatsz vele de ilyen 1 méter a maximum a kor nem minden esetbe számít ha egészséges és van mozgatva ereje teljében van siman eléldegél
Az már bizony öreg. Ilyen korban (ha nem, pár év múlva) már egyre kockázatosabb a betegségek előjövetele.
Otthon még ugrathatsz vele, de versenyekre semmiképp nem mehetsz már ilyen idős lóval.
Ha pedig versenyekre szeretnél menni, akkor egy fiatalabb lóval birkózz meg!
Azért eltemetni még nem kell, én a 26 évesemmel még heti 2-3 alkalommal megyek laza terepekre, a legelőn meg olyan, mint egy atombomba, vágtázik, lenyomja az összes többit.
Tény, hogy egyre több probléma jön elő, egyre jobban oda kell figyelni az egészségi állapotár, de azért ha normálisan volt tartva és normálisan is lesz, akkor még nem kell 3 év múlva full nullára leállítani. Ez a gond egyébként az idős lovat tartókkal. Ha a ló jó kondiban van, akkor nem szabad hagyni, hogy leépüljön, annál több betegség jön és annál hamarabb jön el az a nap, amit senki nem vár. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy idős lovat agyon kell hajszolni, de szépen lassan kell leállítani, és igenis, amíg jó kedvvel, élvezettel csinálja, addig dolgoznia kell. Ugyan ez van az emberekkel is, ha elhagyja magát egy mami, akkor neki lehet állni a temetésre spórolni.
Ugratni azonban nem érdemes már vele. Néha-néha felülhetsz ilyen céllal, én úgy havi 2-3 alkalmat mondanék, amikor kis ugrásokat, nem éles kanyarokkal, kényelmesen végig tudsz lovagolni, de azon felül már nem szabad. Én a 26 évesemmel ha kimegyek terepre, akkor egy laza, lépős, ügetős, rövid vágtás, 45-60 perceket megyek, egyáltalán nem hajtom, annyit megy, amennyi neki jól esik. Ha odafigyelsz rá, akkor szépen a ló igényeinek megfelelően tudod a munkát fokozatosan csökkenteni. Viszont ugróra keress fiatalabb lovat, nem vagyok versenyző, de szerintem ilyen idős lovakat már nem is engednek nevezni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!