Ha tudom, hogy a lovam lovagolható egy kötőfékkel mert bárhol, bármikor tudom kezelni, mert olyan jól lett betanítva, akkor szólhat bárki is érte, ha terepen szimpla kötőfékkel lovagolom?
Nem azt mondtam, hogy zablával nem vihet el a ló, hanem arra akartam rávilágítani, hogy ne tegyünk bele plusz rizikófaktorokat az amúgy sem veszélytelen tereplovaglásba.
Végül is ennek akkor fogja fel igazán a súlyát az ember, ha vele történik olyan szituáció, amit nem tud megoldani. Én már átéltem egy ilyet, nem kötőfékkel, hanem kantárral, higgyétek el nem kívánom senkinek.
Először is szeretném neked ajánlani a csomózott kötőféket,ha mindenképpen nem akarsz zablát tenni a szájába.Én is azzal lovagolom a lovamat,biztonságosabb,erősebb is mint a sima,máshol van a csatlakozási helye,máshol vannak a nyomási pontos és nagyobb erőt tud kifejteni,mint a sima kötőfék.
Szólni pedig azért,mert ezzel lovagolsz,nem fognak,ha nem teszel tönkre semmit terepen,ugyan úgy nézik,mintha zablával mennél.Viszont a mai begyepesedett ún. "lovas" magyarok tuti,hogy fognak szólni egy-két szót,hogy miért nincs a szájában a zabla,nem tudod majd megfogni stb. én is tapasztaltam.
Ha többen mentek terepre nyugodtan lovagolj kötőfékkel,mivel a ló megy a csapat után,nem fog csak úgy egyedül elrohanni,akármi is lesz.Viszont,ha egyedül mész,új helyekre,vagy a lovad régen nem volt lemozgatva,akkor tegyél be zablát,mivel a ló ilyenkor sokkal idegesebb,sokkal könnyebben tudja a kontrollt elveszteni,gyorsabban ijed meg.
Persze,ha a ló tényleg jól van betanítva,akkor nincs ilyen gondod.
Azonban azt nem biztos tudod,hogy mikor van jól betanítva a ló...
Akkor,ha terepen,egyedül,szerszám nélkül,bármilyen környezeti ingerrel,bármennyire is nincs lemozgatva ellovagolható probléma nélkül,új helyeken.
Nos,ha gondolod érdeklődj Török Gyuri után,szerintem totál megéri a kurzusára elmenni :)
Ezekre meg itt fent,ne hallgass,csak irigyek.
Előző vagyok:
Mi kötőfékkel vittük le a lovakat a városnapra,egy csődörrel egyetemben,akit alig lovagolnak,de természetes lókiképzéssel.
A ló hiába fedezőmén,halál nyugodt volt,side-pull volt rajta,a kancák nem izgatták,bármikor irányítható volt.
Nos,ilyen egy jól belovagolt,kézséges ló :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!