Hogyan "tanítják" meg a lónak, hogy a segítségekre helyesen reagáljon?
Nyilván belovaglással, de ha pl. jobb csizmázom lépésben, amikor a hátsó jobbal lép, akkor ösztönösen jön neki, hogy a hátsó jobbját aktivizálja? Vagy pl. a vágtabeugratást hogyan tanítják meg neki? Először futószáron a hangjelzéseket?
Köszönöm a rendes válaszokat! :)
A lovak (is) gyorsabban tanulnak pozitív megerősítéssel. Adja a lovas a segítséget, majd ha a ló úgy reagál, ahogy szeretné, akkor egyrészt abbahagyja, másrészt meg is jutalmazhatja a lovat (habár az engedés önmagában jutalmazás). A ló így megtanulja, hogy a segítség akkor marad abba, ha x dolgot csinál, ez motiválja abban, hogy csinálja és ezért nem működik az, ha a lovas erősebb segítségeket ad, vagy állandóan adja őket. Abból is tanul a ló, csak éppen azt, hogy mindegy, mit csinál, a segítség nem marad abba, úgyhogy akár le is szarhatja, mert ígyis-úgyis kapja őket.
Belovagláskor nagyon sokat segít, ha először kézen dolgozik a ló, mert a lovas pontosabban, a ló számára érthetőbben és extra teher, a súlya nélkül meg tudja tanítani a lónak a szár- és csizmasegítségeket is, így amikor a lovas felül, azok a ló számára már nem lesznek ismeretlenek.
Hidd el, ha nem érti a csizmát, a pálcát akkor is fogja, mert az sokkal természetesebb, egyértelműbb segítség. És nem büntetés, hanem összekapcsolás - meg kell indulni már a csizmára, mert úgyis jön a pálca. Oké, egy idő után akkor elmarad a pálca, mert már megy csizmára. Innentől lehet finomítani, és nyilván, ha jól csinálja, akkor nem csapkodjuk fél lépésenként. Meg amúgy se.
Mondjuk al epontozók véleményére nagoyn kíváncsi lennék, biztos belovaogltak már 5-6 lovat legalább, mindenféle pálca nélkül...
Én nem pontoztalak le és nem is foglak. Csak gondoltam, ha már elolvastam a kommenteket hozzá fűzök én is valamit.
Nem lovagolok be lovakat, azt meghagyom a szakembereknek. Viszont, legalább 10-15 ló belovaglásánál voltam jelen az elmúlt pár évben és nem láttam még olyat, hogy pálcázták volna őket.
Ahány hely és vidék annyi mód és szokás. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!