Illik borravalót adni az állatorvosnak?
Nem. Ahogy írták, neki a munkadíja is benne van a kiírt díjakban, nem mástól kap fizetést általában.
Ha sokat jársz hozzá és nagyon nagyon rendes és sokadszorra is úgy érzed, hogy gyógyszerköltségen vagy annak közelében kezel, akkor felfelé kerekíthetsz, mondjuk a pár százas visszajárót nem fogadod el és ennyi. (Nekem volt ilyen a macskámmal, évekig jártunk havonta a vesebetegség miatt és 1000Ft-ot kért akkor is ha infúziót adott és akkor is ha antibiotikum+szteroid+infúzió volt. Időnként vettem tőle vitamint is vagy más gyógyszert kértem pl nyugtatót utazáshoz és kifizettem, hogy ne szivesség legyen a részéről.)
Egyik kedves doki városon belül 5 ezerért jön ki, 20 km-es körzetbe 10-ért. Na most ebben még nincs benne, hogy bármit is csinált volna, vagy egyáltalán megnézte volna a jószágot.
Kb. 2 ezer forintból már amúgy kijön az üzemanyagköltség, talán még kopásdíjjal együtt is egy 20 km-es távra, oda-vissza, nem, hogy 10-ből. ÉS mondom, ebben még nincs benne, hogy akár csak vállat vont volna, hogy amúgy a ló tök egészséges szerinte... Hát majd még adok neki pluszt... Ez nem rendes orvos! Az embereket kezelő dokik fizetést kapnak, és azt nem tőlünk, betegektől. Az állatorvos viszont nem kap havi xy fizetést, tehát amit neki adsz, az tisztán az övé. Nyilván ezért cserébe ő magának intézi, hogy mindig legyen nála minden szükséges eszköz, gyógyszer.
De miért is menne ki önköltségen, amikor az alatt az idő alatt a rendelőjében is dolgozhatna? Ha kihívod, azt is meg kell fizetned, hogy elbaszik egy-két órát a munkaidejéből az utazgatással.
Amúgy semmilyen egyéni vállalkozónak nem kell borravalót adni, se állatorvosnak, se fodrásznak, se senkinek, mert az úgyis annyit kér, amennyit kapni szeretne. Borravalót csak csóringer alkalmazottaknak szokás adni, postásnak, pizzafutárnak. Ha haverkodni akarsz a dokival, akkor inkább adjál neki valami különleges ajándékot, amihez nem egy könnyen jut hozzá, mondjuk jófajta, nem pancsolt házibort, vagy kössél neki egy szép pulóvert, vagy mittudomén. Ami pénzért megvehető, az egy állatorvosnak meg is van, mert annyi a pénzük, mint a pelyva. Bevágódni csak olyasmivel tudsz, ami pénzért meg nem vehető, és az illetőnek kedvére való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!