A legvégső esetben nyugtató?
Jövő hétvégén hozunk el egy lovat szállítóval. A tulaj szerint, amióta megvette nem volt szállítón a ló így félő, hogy bepánikol, ha fel kell mennie rá. Természetesen nem akarom rögtön leszedálni a lovat, de ha nem bírjuk feltessékelni, akkor milyen nyugtatót ajánlanátok?
Olyan lenne a legjobb, ha létezik, ami gyorsan hat, de gyorsabban is ki megy a szervezetéből.
Remélem nem lesz ebből vita. Semmiképp nem nyugtatóznám a lovat, ha nem muszáj, de sajnos benne van, hogy veszélyes helyzeteket produkál.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Ui.: Olvastam a sedalinról, de elég sok esetben 6 órán át is tartott a hatása és túl bágyadt volt a ló vagy ha a kiírtnál kevesebbet kapott semmi hatása nem volt rá. Ez valós vagy csak túloztak a lótulajok?
simán fel fog menni!
a régi lovam 5 évig nem volt szállítva és 5 év után úgy ment fel, mintha a legtermészetesebb dolog lett volna (pedig ridegben élt, 5 évig boxot, istállót se látott).
a sedalin nagyon jó, használják szállításhoz, (a nyugtatót és a bódítót nem szabad összekeverni). viszont az a titka, hogy bő fél órával szállítás előtt, nyugalmi állapotban kell beadni. ha már felhúzta magát, akkor már hiába, akkor konkrétan semmit nem hat.
Ha a jelenlegi tulaj azt gondolja, problémás lesz, akkor tud valamit, amit ti nem. Elképzelhető, hogy amíg nála volt a ló, volt valami negatív élménye a szállítás kapcsán.
Egyébként ha a lószállításban rutinos emberre bízzátok, akkor semmi baj nem lesz. Tettünk mi fel olyan telivéreket lószállítóra, akik akkor lettek kivéve ménesből, még a kötőféket is alig ismerték, nem hogy a szállítást. Csak kérj meg, szükség esetén fizess meg valakit, aki tudja, hogyan kell egy lovat szállítani.
És nem , mielőtt jönnél azzal, hogy te rutinos vagy, anélkül, hogy meg akarnálak bántani mondom, hogy nem vagy rutinos, ugyanis ha az lennél, ezt a kérdést nem írod ki és a szedalin mint alternatíva fel sem merül.
Egyébként igen, ha hat a szedalin, akkor a ló nem tud stabilan megállni a lábán, ha meg nem hat, akkor meg minek raktad bele, ugye...
Köszönöm a válaszokat!
13/13 nem vettem annak nyugi! Igen nem vagyok rutinos, mert mióta nincs meg a ló nem igen voltam szállító közelében más lóval.
A tulaj csak attól tart, hogy mióta ott van nem látott szállítót, nem volt cipelve vele a hátsója semerre így biztos félni fog. Én ezt nem tartom valószínűnek, mert nem egy betojós fajta :)
És vélemény arról, hogy ponyvással mennénk érte? Külön kérés volt, hogy ne azzal, mert nem volt szállítva az 5 év alatt..
De nem igazán van a környéken olyan, ami nem ponyvás lenne.. És megint csak azt tudom mondani, hogy ha szállítva volt, olyannal vittük :/
Érdekes, hogy neked, mint a ló volt tulajdonosának meg szeretné mondani, hogy milyen szállítóval menj, főleg, hogy azóta elvileg nem is szállították a lovat. Miből gondolja, hogy gond lenne a ponyvával?
Szerintem túl van lihegve a dolog. Ponyva, nem ponyva, a ló benn lesz a szállítóban, körbe lesz fáslizva/kamáslizva/takarózva/stb, gondolom, ki fogja bírni az utat akkor is, ha megfújja a szél a ponyvát... Persze vannak lovak speciális igényekkel, pl. amik háttal szeretnket utazni, de ha azóta nem szállították, akkor végképp nem értem, miért a nagy aggodalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!