Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Széna+abrak? SOS

Széna+abrak? SOS

Figyelt kérdés
Ma történt egy kis baleset, és a lovaim (,akik egyébként nem kapnak abrakot) hozzáfértek a kukoricához, és hát ettek is belőle. Le lettek futószárazva , hogy ne csak álldogáljanak ezek után. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy ezek után 'vacsorára' teljes adag (fű)szénát kapjanak-e, vagy abból is vegyek vissza. Ha megkapják a rendes adagot, nem lesz tőle bajuk, hogy így túllépték a megszokott napi 'bevitelt'?

2014. aug. 20. 20:51
 1/6 anonim ***** válasza:
Mennyit ettek? Mert ha 2-3 maréknyit ettek,akkor nyugodtan adhatod a napi adagot,viszont ha már 5 maréktól többet ettek,csökkentsd.
2014. aug. 20. 20:57
 2/6 A kérdező kommentje:

Nem tudom pontosan sajnos. :S

Mennyivel csökkentsem?

És mi van, ha nem teszem egyébként? (Bocsi, csak érdekel.)

2014. aug. 20. 20:59
 3/6 A kérdező kommentje:
És holnap hogyan csináljam?
2014. aug. 20. 21:02
 4/6 anonim ***** válasza:

Kukorica hirtelen nagy mértékben felvéve rámehet a ló lábára (savós patairhagyulladás, patasüllyedés, stb), ezért érdemes rájuk nagyon odafigyelni. E mellett a kukorica hízlal és fűt, illetőleg könnyen meglehet, másnapra igencsak tele lesz a seggük.

A szénától semmi baja nem lesz, ballaszt anyag, had legyen előtte. Az abraktakarmányokra a ló nagyon falánk, ezért gond nélkül túleszi magát: mivel hányni nem képes, ezért hiába érzékeli egy ponton, hogy lehet, túl sok lesz, nem tud üríteni a gyoortartalmából, így gyomorfalrepedés miatt az állat azonnal elhullik. Szénánál ez a veszély nem fenyeget, az állat pontosan tudja, mennyire van szüksége, ráadásul alaposabban megrágja, stb., lassabban, kevesebb jut a gyomrába.

2014. aug. 20. 22:42
 5/6 A kérdező kommentje:

Igen, ezekkel én is nagyjából így voltam tisztában, csak valahogy mégis mindkét oldal olyan logikusnak tűnt. Szóval akkor a szálas és a szemestakarmányt teljesen el lehet vonatkoztatni egymástól?

És ilyenkor, mikor ilyen baleset történik, mit lehet tenni egyébként?

2014. aug. 20. 23:31
 6/6 anonim ***** válasza:

Mozgatni a lovat és figyelni, nem-e mutat kólikás tüneteket.

Szénát nyugodtan lehet (és kellene) adni ad libitum, vagyis amennyi belefér.

2014. aug. 22. 06:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!