Széna+abrak? SOS
Nem tudom pontosan sajnos. :S
Mennyivel csökkentsem?
És mi van, ha nem teszem egyébként? (Bocsi, csak érdekel.)
Kukorica hirtelen nagy mértékben felvéve rámehet a ló lábára (savós patairhagyulladás, patasüllyedés, stb), ezért érdemes rájuk nagyon odafigyelni. E mellett a kukorica hízlal és fűt, illetőleg könnyen meglehet, másnapra igencsak tele lesz a seggük.
A szénától semmi baja nem lesz, ballaszt anyag, had legyen előtte. Az abraktakarmányokra a ló nagyon falánk, ezért gond nélkül túleszi magát: mivel hányni nem képes, ezért hiába érzékeli egy ponton, hogy lehet, túl sok lesz, nem tud üríteni a gyoortartalmából, így gyomorfalrepedés miatt az állat azonnal elhullik. Szénánál ez a veszély nem fenyeget, az állat pontosan tudja, mennyire van szüksége, ráadásul alaposabban megrágja, stb., lassabban, kevesebb jut a gyomrába.
Igen, ezekkel én is nagyjából így voltam tisztában, csak valahogy mégis mindkét oldal olyan logikusnak tűnt. Szóval akkor a szálas és a szemestakarmányt teljesen el lehet vonatkoztatni egymástól?
És ilyenkor, mikor ilyen baleset történik, mit lehet tenni egyébként?
Mozgatni a lovat és figyelni, nem-e mutat kólikás tüneteket.
Szénát nyugodtan lehet (és kellene) adni ad libitum, vagyis amennyi belefér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!