Hány éves korárban lehet egy lóra elsőnek nyerget rakni?
A lóra 2,5 éves korában már rá lehet tenni a nyerget,hogy szokja,de felülni jobb minél később.
Belovagolni 3 és 4 év között szoktak,azonban ha már hamarabb hozzá szokott a nyereghez a hátán,magához az érzéshez,akkor az előny a belovaglásnál.
Először szagoltasd meg a lóval a nyerget,húz végig a testén (dörzsöld hozzá mindenhol a nyerget),aztán lehet a hátán fel-le húzni.
Ha ez meg van,mocorgás nélkül,akkor a hátára lehet tenni,és sétáltatni vele pár kört.
-!!!De mindezek előtt a lovat hozzá kell szoktatni a hevederhez,mégpedig úgy,hogy a kezünkkel a hasa alatt is simogatjuk kiskorától kezdve.Majd a futószárazó hevederrel futószárazzuk,így nem lesz gond a hevederrel!!!-
Ha kész a pár kör,akkor a hevedert lazán,később erősen becsatolhatjuk.
3. vagy 4. alkalommal már álltalában rá lehet nehézkedni a nyeregre,azonban ha látjátok,hogy a ló fél,akkor inkább ne siessétek el.
Ráülni szerintem 3,5-4 éves korában kell,addig pedig már 2,5 éves korától lehet földről dolgozni vele,naponta 2x20 vagy 3x15 percet.
Egy csikó nem képes órákig oda figyelni,így csak lassan növeljük az edzés időtartamát.
:)
Azt elfelejtettem leírni,hogy a ló 5 éves koráig még formálódik,nő,azonban egy 3 éves,átlag alkatú lónak már el kell bírnia egy könnyebb lovast.
Persze a ló fajtájától is függ,vannak hamar érő fajták és későn érők is,a 3-4 év olyan átlag életkor,mikor álltalában már minden ló elég kifejlett lesz a munkához.
Én nem vagyok verseny sportoló,szóval inkább legyen precíz a munka,mint sietős-legalább is így gondolom.
Sokkal többet lehet vele elérni hosszú távon.
És a csikókat sokat kell dicsérni munka közben,mivel ez rettentően fontos.Ne várjunk sokat tőlük,mi sem elsőre tanultunk meg kifogástalanul járni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!