Mennyi idő után száll át a tulajdonjog?
Ha van egy ló bértartásban, de a gazdája nem fizeti a lótartást, akkor van erre olyan szabály, hogy mennyi idő után száll át a tulajdonjog?
És ha egyszer csak odajön és el akarja vinni a lovat? Mivel lehet igazolni, hogy már nem őt illeti, mert nem fizette a lótartást?
Bértatási szerződés manapság elengedhetetlen.
Én pl találkoztam olyan szerződéssel, mely szerint ha 3 hónapig nem fizet a ló gazdája, akkor, a lovarda bármikor értékesítheti a lovat, akár vágóba is. Az elmaradt bértartás árát megtartják, az az azon felüli rész a ló (ex)gazdáját illeti.
Ha a lovarda magánál tartaná a lovat, akkor is az elmaradt bértartás értékén felül illene kifizetnie a ló árát a gazdájának. Pl ahol havi 50 ezer a bértartás 3 hónap még mindig csak 150 ezer, ami nem reális ár, egy egészséges, életerős, tisztavérű lóért (ez most csak egy példa). A lovat érdemes felértékelni ilyen helyzetben.
Ha nincs szerződés, akkor a felelős őrzés szabályai vonatkoznak rá:
"Aki a dolgot más érdekében anélkül tartja magánál, hogy arra külön jogviszonynál fogva jogosult vagy köteles volna, a dolog őrizetéről a jogosult költségére és veszélyére mindaddig köteles gondoskodni, amíg a jogosult a dolgot át nem veszi. A felelős őrző a dolgot költségei megtérítéséig visszatarthatja.
...
Ha a jogosult a dolgot megfelelő határidő alatt felszólításra nem szállítja el, és annak máshol való elhelyezése aránytalan nehézséggel vagy a költségek előlegezésével járna, a felelős őrző a dolgot értékesítheti vagy felhasználhatja. Az értékesítésből befolyt összeg valamint a felhasznált dolog ellenértéke a jogosultat illeti meg."
Erre jellemzően a bértartói szerződés kitér, ha pedig nincs ilyen, haladéktalanul legyen, különben abból több probléma is származhat.
A szerződésekben én eddig 3-6 hónapokat láttam, illetve olyat is, hogy 3 elmaradt hónap után azonnal el kell szállítanod a lovat a saját költségedre, ha nem teszed meg, ők viszik el a Te címedre, és ott teszed, ahová épp siekrül...
Én már olyannal is, hogy az ottfelejtés után kétszer lecserélődött a telepvezető meg hatszor a lovászok, és a végén már senki sem tudta, hogy ki felejtette ott a lovat. :) Ennél fogva iskolalóként végezte. :)
Általánosan elmondható, hogy ha a tartozás összege már meghaladja a ló piaci értékét, akkor a tulajdonos felbukkanására nem igazán kell számítani. Akkor már neki ciki jelentkezni. (Kivéve ha netán akadályoztatva volt, mondjuk tömlöcbe vetették, vagy súlyos betegségen esett át.)
De az akadályoztatás esetén szokás telefonálni, hogy hahó itt vagyok, de ezek a gazdák általában "nyomtalanul" tűnnek el.
Bértartási szerződést kell írni és kész. Azért valahol le kell védenie magát a lovardának, viszont a bértartó szempontjából is valahol garancia arra, hogy betartják azt, amiben megegyeztek (színvonal tartása). Sok helyen eleinte aranyélet van, aztán elfelejtenek enni adni a lónak, vagy csökkennek az adagok, goromba lovász és hasonlók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!