Milyen zablát ajánlotok egy finom, érzékeny szájú lónak?
Figyelt kérdés
Igaz, mostanában zabla nélkül lovagolom, azóta sokkal szívesebben is megy. (Side pullal) De, csak kíváncsiságból érdekel, hogy a ti véleményetek szerint milyen zabla lenne neki a megfelelő. Amúgy a fogai egészségesek, és nagyon finom kézzel rendelkezem. Amúgy korábban egyszer tört csikózablával lovagoltam, de mindig kitért a hatása alól, nehezen állt meg, kapkodta a fejét. (Amióta nem használok zablát, nincs ilyen gond, nagyon szépen megy) Amúgy egy pigmenthiányos lóról van szó, tehát extra érzékeny MINDENRE. (Tapasztalatból írtam)2014. aug. 2. 18:44
1/9 A kérdező kommentje:
u.i.: Valószínűleg azért van gondja a zablával, mert túl érzékeny a szája. Amúgy ha kérem tőle, teljesen jól irányítható zablával, de viszont lovaglás végére kisebesedik a szája a zabla helyén. Pedig nagyon nagyon finom kézzel lovagolom (!) (Nagyrészt a fókuszommal írányítom, alig használom a szárakat)
2014. aug. 2. 18:51
2/9 anonim válasza:
Milyen zablától sebesedett ki? Olív vagy futó karikás? Mert ezt normálisnak nemigen lehet mondani.
Az egyik legfinomabb zabla az egyenes gumi, nincs diótörő hatás, a nyomás pedig egyenletesen oszlik el a hordászon és a nyelven.
3/9 anonim válasza:
Nem lenne szabad kisebesednie,akkor mindegyik kitöri neki ha ilyen probléma van,oliv és a csikózablától nem nagyon találsz finomabbat.
4/9 anonim válasza:
Szerintem, ha jobban érzi magát a side pullban, és megtudod normálisan állítani a lovat, akkor használd továbbra is a side pullt! A lónak is jobb, mint a zabla. Főleg, ha érzékeny szájú. :)
5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Mindenképp maradok a sidepullnál, csak érdeklődés képpen tettem fel a kérdést. Igazából nem használtam erős zablát (egyszertört csikózabla) csak az orra az erős uv hatására beekcémásodott. (Napégés okozta)
2014. aug. 2. 21:25
6/9 A kérdező kommentje:
És a zabla pont az ekcémát "nyomta" és ennek következtében sebesedhetett ki neki.
2014. aug. 2. 21:28
7/9 anonim válasza:
Az egyszertört sikózablát sem kedveli minden ló, van, amelyik jobban preferálja a kétszer törtet, vagy akár az egyenest. Az általános vélekedés az, hogy a kétszertört zabla nagyon kíméletes, de ha minden felvételnél megnyomja a ló szájpadlását és összeszorítja a nyelvét, azt mondanám, hogy ez nem teljes mértékben igaz. Leginkább persze kéz- és lószájfüggő a dolog.
8/9 anonim válasza:
Van vastag, gumírozott zabla is, direkt a hiperszenzitív lovaknak kifejlesztve. Alapelv, hogy a legtompábbtól indulunk, és élesebbre csak akkor váltunk, ha nem lehet a lóval elbírni.
9/9 anonim válasza:
Kétszer tört, vastag olívzabla. Csikózablát én semmilyen ló szájába sem teszek jó szívvel, max zablagumival.
Egyébként a laza szár nem jó, nem attól puha a kezed, hogy nem nyúlsz a szárakhoz. Akár pont ez is okozhatja a kitérést, illetve persze az is, hogy a zabla kidörzsöli a száját. Gumis zablát érdemes lehet kipróbálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!