Érzékeny lónak szeretnék zabla nélküli kantárt. Mit ajánlotok?
Semmilyen hackamore-t nem adnék a kezükbe, a dr. cook féle pedig ha nem lazítják a szárakat (de lehet, hogy még akkor is), feszes marad a ló pofáján, így szintén nem jó. Olyan kellene, amivel csak oldalra tudják a ló fejét mozdítani, de nincs olyan szíja, ami szorul.
Ha átmeneti a helyzet, én nem verném költségekbe magam, ez mondjuk nyilván rád van bízva. Ha egy kantár orszíjához csatolod a szárakat a pofaszíj elé, akkor az úgy fog működni, mint egy egyszerű side-pull. Ha van hannoveri orrzód, akkor meg főleg, csak kell két karabíner a szárak végére és az orrszjba/karikába be lehet csatolni őket.
A side pull az olyan, mintha az orrszíjon kétoldalt lenne két karika, oda kell csatolni a szárat. Ez a legegyszerűbb és én kezdő kezébe ilyet adnék. A dr. cook az, amin alul keresztbe futnak a szíjak, nem tartom a ló számára logikusnak és könnyen értelmezhetőnek a hatásmechnizmusát. Lehet kapni olyat is, ami többfélképpen variálható, mint pl ez: [link]
Ezt lehet "cross under"-ként és side pullként is használni, illetve kapicánként is, mert középen is van egy karikája.
ha nyakmadzaggal is el lehet lovagolni, akkor mit szólnál a bosalhoz?
szerintem kissé ugyan otrombán néz ki, de egy segítségekre könnyen reagáló lónál igen kíméletes megoldás, és nem történik nagy baj, ha "megrántják véletlen", bár szerintem a gyerekeknek azonnal meg kéne tanítani, hogy ne rángassák, akkor se, ha kötőfék van a fején!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!