Ki ismeri a Barefoot nyergeket?
Köszi a válaszodat! És miután már nem használtad, annak mi volt az oka? Írtad, hogy 3 évig használtad. Eredeti Barefoot nyeregről lenne szó, csak még nem győztem meg magam teljesen hogy jó választás lenne-e, mert olvasni jót is, rosszat is a váz nélküli nyergekről és személyesen még nem volt alkalmam ilyenben ülni. Az ülés benne miben más a hagyományos nyergekhez képest?
Mondjuk konkrétan a Barefootról én is csak pozitívat hallottam, csak úgy általában a váz nélküliről sok a negatív vélemény, hogy hosszabb távon nem tesz jót a ló hátának, és ezt semmiképp sem szeretném. Egy 5 éves lovam van, akire szeretnék egy ilyen nyerget, és szeretném természetesen ha egészségben a végsőkig velem maradna, csak bennem van a félsz ha igazak a híresztelések, hogy hosszú távon gyakori lovaglásnál nem valami jó a váz nélküli. Ő pedig nem egy héten 1-2-szer van lovagolva, hanem gyakran, minimum 5 napot egy héten.
Amikor használtam nem saját lovam volt (viszont csak én lovagoltam, és a nyerget sem használta más). Azóta saját táltosom van, de még nem sikerült beruháznom rá. Viszont tervben van, mivel én nagyon szeretem ezt a nyerget.
Az ülés nem tér el sokban, enyhén érezhető csupán, hogy más nyereg (pl. angol) íveltebb.
Egyéb váz nélküli nyergeket én még nem használtam, így azokról nincs tapasztalatom, de a Barefoot kimondottan a lovak hátához alkalmazkodik, hiszen az az idővel alakul. Ahogy növekszik vagy akár csak mozog a ló gerince, a nyereg úgy alkalmazkodik hozzá, de évek múltán is megtartja a rugalmasságát (nem terül szét vagy ilyesmi). Szabadon hagyja a mart és a gerincet, így a ló is szabadabban tud mozogni, "felengedi" a hátát, ezáltal a csigolyákra gyakorolt nyomás is enyhébb. Mindaddig egy merev vázas nyereg kötött, nem alkalmazkodóképes, de még gátolhatja is a lovat a mozgásban vagy a hátizomzat helyes épülésében.
(+ További személyes tapasztalat: jelenlegi szomszédunk tart egy 14 éves arab telivért, a lovacska ~3 éves kora óta hátfájós, mivel rossz nyereggel lovagolták be. Mikor én a Barefootot elkezdtem használni javasoltam a paripa gazdájának a nyerget, mivel fájós hátú lovakra is erősen ajánlják. Fél év alatt is látványos javulás van. Nem azt mondom, hogy a hátfájása teljesen megszűnik a lónak, de a nyergek közti különbség a lovaglás során látványos és észlelhető.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!