Szerintetek is hülyeség?
Még ha csak a többi ló van ott, akkor is történhet bármi. Meglódulnak a többiek mert olyanjuk van, megficánkodik a tiéd is, aztán megint csak kész a baj.
Jobb a békesség, akkor is ha alapjáraton békés a jószág!:)
Utolsó, igazán csak a kulturált ellenvélemény kedvéért, de szerintem egy kikötött ló más tészta, mint a legelőn legelésző, szabad mozgású társa.
Ha nagy a gubanc, és a ló tiszta pánik, akkor jobb, ha elengedik, különben szétszedi a karámot, vagy addig rúgkapál, amíg valahogyan kárt tesz magában. Ez megelőzhető, ha komoly baj esetén mihamarabb, egyetlen határozott rántással eloldjuk a kunkötést, vagy pánikcsomót, ki milyen kifejezést használ rá.
Ilyenkor szerintem másodpercek is számíthatnak, és míg egy legelőn nem számít, hogyan hengeredsz le a megijedt lovad hátáról, majd milyen hamar szeded össze magadat a földről, egy kikötött ló esetében ezzel értékes pillanatokat veszíthet az ember.
Arról már nem is beszélve, hogy a legelőn a ló odébb ugrik/messzebb szalad tőled, miután leugrottál/leestél, a kikötött ló azonban ide-oda veti magát, és míg a földön vagy, könnyen rád ugorhat akaratlanul is.
Mint mondtam persze, ilyen balesetek nem óránként teremnek, de a lehetőség mindig ott van, mindig számítani kell rá, és ezért jobb félni, mint megijedni. Nekem ez a véleményem. :)
Hát nem tudom... az én lovam megáll kikötve is, nem veri magát semmitől, max ha mellézuhanna egy repülő, vagy csapkodná a villanypásztor. Ha verné magát, meg nem állna meg nyugodtan bármilyen körülmények közt, akkor nem lenne az én lovam.
Akkor dobtam el az agyam, mikor egy lovas rendezvényen sorra boxot kreáltak maguknak a "boxosok", mert az ő lovukat nem lehet lekötni egy éjszakára állásba. Aztán az egyik "nem lehet lekötni mert világvége van" ló lelépett, aztán szépen meg lett kötve éjszakára és nem csinált semmit, ugyanúgy állt ahogy hagyva lett.
Persze én ezt értem. :) De a legbirkább lónál is beüthet a krach. 1:1000-hez az esély rá, de az az '1' attól még ott van. :) Aztán ilyen szempontból csak felhívtam az óvatosságra a figyelmet.
Persze saját felelősségre, pláne ha saját ló, akit esetleg már évek óta ismersz jól, és jól meg is lett tanítva-nevelve, és nyugodt helyetek van, akkor igazán nem akarok beleszólni. :P
Csak mielőtt még a laikus olvasó úgy hinné, tök veszélytelen, amit a Kérdező csinált, gondoltam egy kicsit felrebbentem a vészmadarat is, hogy érzékeltessem, azért nem teljesen játék a dolog. :)
Az egyik ilyen "nem lehet lekötni, mert világvége van" ló, amit felvezettem egy szemlén, egyetlen éjszakára állásba került. Valamikor éjjel úgy találták meg a földön összegabalyodva, hogy a fejénél fogva lógott, szerencse, hogy olyan későn is ránéztek a lovakra. Amelyik ló nincs ehhez szokva, igenis veszélyes lekötni egyik napról a másikra.
De ez nem tartozik a témához, csak megjegyeztem.
Szerintem egyébként a megugrás rizikóján kívül azért is gázos felülni rá, mert nem hiszem el, hogy egy olyan minimális dologra, hogy letegye a fejét, nem tudod rávenni a lovat. Én is nagyot néznék, ha itt nálunk valaki azért ülne fel, mert nem éri el a saját lova nyakát...
Az ilyen hülye libákat ciánnal kellene irtani!
Legközelebb ha kötekednek, mondd meg nekik, hogy "e' nem telefón, úgyhogy nem köll beleszó'ni!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!