Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Baj az, ha almával teszem a...

Baj az, ha almával teszem a ló szájába a zablát?

Figyelt kérdés
2014. máj. 22. 21:13
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Korábbi rossz tapasztalata miatt kantározáskor pánikszerűen elkezd hátrafelé lépkedni, fejét a magasba nyújtja.
2014. máj. 22. 21:14
 2/11 anonim ***** válasza:
74%
Igen. Kezdők tipikus hülyesége, hogy nem a problémát oldják meg, csak a tünetet kezelik. Szépen ki kell belőle neveln ia félelmet, és a jó viselkedést jutalmazni, nem trükközgetni. Mi van, hoyg nem lesz nálad alma? Akkor nem lesz felkantározva ítéletnapig? Az nonszensz. Ez ugyan olyan, mint amikor felraknak szerencsétlenre martingált meg minden atyaúristent, amert attól úgy néz ki jól megy a ló, csakha leveszed róla egy rakár sz.r. Idomítani kell, nem elfedni a hibákat.
2014. máj. 23. 05:28
 3/11 anonim ***** válasza:

Hehe, a kettes válaszolóról ez ugrott be egyből:

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__lovak__5670342-miert-..

Attól függetlenül, hogy jót ír a stíluson lehetne mit csiszolni:)

2014. máj. 23. 05:46
 4/11 anonim ***** válasza:
Baj olyan szempontból, hogy átvered vele a lovat is és magadat is. Először is ellenőrizd le, nem-e szorítja, valahol, nem-e rövid a homlokszíj, túl nagy a zabla, nem-e bántod a fülét kantározáskor, vagy a száját lovagláskor. Ha kell, szedd szét a kantárt és tedd fel rá naponta tízszer. Ha mindenáron almát akarsz neki adni, add oda neki mikor már rajta van a kantár.
2014. máj. 23. 06:27
 5/11 A kérdező kommentje:

Az első válaszolót inkább nem olvasom el :)

KEdves utolsó, a többin már régen túl vagyok.

2014. máj. 23. 07:25
 6/11 anonim ***** válasza:
Pedig kár,hogy nem olvasod el,mert igaza van. Lehet nem azt mondta ,amit hallani szerettél volna,de az nem is egy megoldás.. A végén már követelni fogja az almát,és ha nem lesz nálad vagy valami,akkor meg valóban vicces a helyzet. Ha hátrál,kérj meg valakit ,hogy álljon mögé (ha nem rúg) ,kantározd bokszban fel.Lehet már csak szemétségből csinálja,akkor meg pláne hülyeség almával jutalmazni.
2014. máj. 23. 09:24
 7/11 anonim ***** válasza:

Jó úton jársz, hogy teljesen elrontsd. Mi van akkor, ha nincs nálad alma? Akkor nincs lovaglás? Ez hülyeség.

A lovad ellenkezik és te ezért még meg is jutalmazod.

Szóval a kérdésedre a válasz: igen baj.

Nekem volt dolgom olyan lóval,amelyik megtagadta a kantározást, ráadásul rohadt magas is volt. Ilyenkor borjúkötéllel kötöttem ki. Aztán ha ellenkezett, akkor szét csatoltam a kantárt a zablánál. Elkezdtem vakargatni az üstökét és ezt percekig csináltam. leengedte a fejét és egész lelazult. Ilyenkor rátettem a fülére a kantárt, majd a zablát óvatosan betettem a szájába, és nem ellenkezett. Ilyenkor megdicsértem.

Párszor eljátszottuk ezt, utána már nem volt gond a zabla bevételével, és már nem is kellett szétcsatolni a kantárt.

Ez több lónál is bevált, viszont rá kell szánni az időt és türelmesnek kell lenni.

Az almát meg hagyd meg munka utáni jutalomnak.

2014. máj. 23. 10:12
 8/11 A kérdező kommentje:
Az üstök vakargatás sem vált be, mert a füleit is félti.
2014. máj. 23. 10:25
 9/11 anonim ***** válasza:

Akkor nem értem, minek kérdezted? Lehet, hogy már túl vagytok a próbálkozásokon és egyelőre nem vezettek eredményre, ez azt jelenti, hogy tovább kell próbálkozni.

Ez az almával beknyörgős módszer nagyon nem jó. Gndolod a ló hülye, és almával a szájában nem veszi észre, hogy kantárt teszel a fejére? Elárulom, nem hülye. Most már biztosan tudja, hogy alma nélkül nem is kell megengednie.

A lovat soha nem lekenyerezzük, hanem megjutalmazzuk, utólag.

2014. máj. 23. 13:22
 10/11 anonim ***** válasza:

Sok-sok-sok-sok és még több türelem kell egy ilyen lóhoz. A borjúköteles kikötés jó ötlet. Kicsit bonyolult, ha fülféltős és még zablaiszonya is van, de talán nem megoldhatatlan.

Húzd a fejét át a jobb vállad felett, és simogasd addig az orrát, finom nyomásokat kifejezve rá, amíg teljesen át nem hajol a vállad felett, hogy a feje már ott legyen párhuzamosan a felsőtesteddel. Ha ez megvan, simizd még kicsit, aztán szép lassan simogass egyre felfele, próbáld megsimogatni a fülét is. Elárulom, nem fogja hagyni, el fogja kapkodni a fejét. Ekkor kezdheted előről. Hosszú lesz és türelmet próbáló, de ha a kezedet elfogadja a fülein, az már egy lépés lesz előre. De szerintem mindenképpen ezzel kezd. Ha nem tudod lehozni magadhoz a fejét, sosem fogtok megbarátkozni a zablával.

Fülféltős lóval nekem olyan tapasztalatom is volt, hogy miután bekapta a zablát, először csak az egyik fülén emeltem át a tarkószíjat, aztán átmentem a másik oldalra, és a másik fülén is áthúztam. Gyors, és határozott mozdulatokkal, hogy ne tudja felhergelni magát.

De van olyan is, amelyik tényleg csak szemétkedik, mert nincs kedve dolgozni, és ha ilyen genya, akkor hátha letesz a lovas a lovaglásáról. Ha ilyen a ló, én a fejelrántást, fejkapkodást azzal szoktam "jutalmazni", hogy amikor felkapja a fejét, meglököm az állát felfelé úgy izomból. Ez kellemetlen neki, és egy idő után rájön, hogy neki lesz szarabb, ha csinálja a hülyeségét, szóval jobban jár, ha jól viselkedik, és akkor még meg is lesz jutalmazva.

Nálam ezek váltak be.

Almát ne adj neki zablával együtt. Az tényleg egy becsapás neked, és hamissá teheted a lovadat vele. Ha szépen bevette a zablát, akkor kaphat egy kis kocka almát, de előtte semmiképp.

2014. máj. 24. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!