Mit tudtok a lovak (csődörök) ivartalanításáról?
Mi 8 hónapos kora körül heréltünk, mert a ménesben tartás ezt követelte meg, ne rúgkapáljanak ott össze-vissza. Hát volt aki azt vallta hogy 3 éves kor alatt nem érdemes mert megállhat a növésben a csikó, de hallottam már olyat is hogy hirtelen megnyúlik, megnő ha korán herélték.
Egyébként attól is függ, hogy a csikónak leszálltak e heréi. Ha nem, akkor bonyolult beavatkozás, de egy idősebb lovat elaltatni nehezebb, már ha elaltatják (bár felnőtt lovat már 100%). Volt olyan korán herélt csikó ami a korai heréltetés miatt nem tudott olyan testalkatú lenni mint a többi mén, csontosabbak lettek, különböztek valamivel a többi méntől. De ha mint csődört tudod tartani akkor várhatsz hogy hogyan néz ki, milyenné válik, majd meglátod mit akarsz ha olyan kivágathatod ha nem akkor mint csődör maradhat. Az tény viszont hogy nagy az esély hogy magasabbak lesznek a korán heréltek. Itt ahol én voltam helyen ott sok lovacska egész korán hajtotta a kancákat, féltünk nehogy fedezzen ideje előtt, emiatt is volt a műtét hamarabb
Oh, nem is számítottam arra, hogy valaki ilyen hamar válaszol, ráadásul így!
Nagyon köszönöm azt, amit írtál, köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat. Nagyon kedves vagy!
Csikó vétel előtt állok, és minél több embert akarok megkérdezni, hogy amikor eljön az idő, könnyebb legyen a döntés. Kancám mellé venném, de Ő már túl öreg ahhoz, hogy babája legyen. Sajnos az általam favorizált fajtából igen nehéz kancát szerezni, így elkezdtem a csődrik felé is kacsintgatni. Nem akarom egyiket sem megkötni, sem különzárni, ezért is érdekel a kasztrálás...nagyon nagyon átrágok minden lehetőséget, hisz nem 4-5 évben, hanem lehet, hogy 40 évben kell gondolkodnom, nem akarok elhamarkodni semmit.
Hm, értem...és Köszönöm a választ...de ha nem baj, lenne még kérdésem!
Mit takar az, hogy "csontos, "heréltes" testalkata lesz"?
Hm, értem...azt hiszem...Köszönöm a választ!
6 hónap körüli (vagy 1-2 hónapnál több) lesz várhatóan a csikó életkora, és a kancám lenne a lakótársa...jelenleg épp ma lett kész az önitató rendszer, (tegnap egész nap ástam) és meg lesz növelve a karám is az istálló körül... sajnos nem nagyon sikerül kanca csikót találjak...sajnos :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!