Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Vita-nyitás :D SZERINTETEK...

Vita-nyitás :D SZERINTETEK milyen szinttől haladó egy lovas?

Figyelt kérdés
2014. márc. 26. 21:25
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

10. vagyok. Láttam az új kérdést. A belovaglással kapcsolatban: Belovaglás tekintetében szerintem nincs hobbira szánt ló. Egy lovat vagy belovagolnak rendesen, vagy sehogy. Az, hogy utána hogyan képzik tovább, az már más kérdés. Az, hogy valakinek van egy nyers lova, az még nem jelenti azt, hogy az a ló örökké az övé marad. Bármi beüthet, ami miatt új gazdát kell találni számára. Ebben az esetben pedig egy rosszul belovagolt "hobbira szánt ló" sorsa akár meg is pecsételődhet. A belovaglást vagy rendesen csinálják végig, vagy neki se álljon senki. Önállóan, képzettség és megfelelő tapasztalat nélkül senkinek sem ajánlanám a belovaglást. Vannak erre szakemberek. A ló számára a belovaglás ugyanaz, mint egy pici gyereknek az írás, olvasás, számolás tanulás. Mindennek megvannak a lépései, megvan, hogy mi után mi következhet. Lehet, hogy anyuka valamikor matematika versenyeket nyert, mégsem tanácsos, hogy ő tanítsa meg otthon az írásbeli összeadást. Bízzuk inkább a tanítónénire, aki ez esetben a szakember. Ugyan ez áll fenn a lovaknál is. Ha valami probléma merül fel, vissza kell nyúlni korábbra. Ha az illető nem szakember, nem fogja tudni, hogy mikor hova kell nyúlni, követel, követel, szegény ló meg lehet, hogy 3 lépéssel le van maradva és fogalma nincs, hogy mit akar tőle a lovas. Nagyon sokan elbagatellizálják ezt a kérdést, mondván "nekem jó lesz így is a ló", csak arra nem gondolnak, hogy a későbbiekben ez visszaüt.

Emberi példa: picilány nem tanulja meg a tízes átlépést. Azt tudja, hogy mennyi 2+2, de a 8+8 már nem megy. Tantónéni követeli az írásbeli összeadást. Amíg nincs maradék, semmi gáz, picilány 5-ös dolgozatot ír. Jön az átlépés, a maradék. Ejnye-bejnye picilány, ez csak kettes lett, tudsz te jobbat is. Következőkben megy minden, jönnek az írásbeli kivonások. Picilány irgum-burgum, ez sem megy! Aztán ugyanígy a szorzás, az osztás, az algebra, a geometria (mert azért ott is számolni kell...). Anyuka szidja, otthon napi 100-at csináltat vele, picilány meg csak néz és azt sem tudja, hol van. Anyukának meg fel sem tűnik, hogy picilány már a 8+8-nál megakadt. Tantónéni viszont egyből átlátja, segít és voálá, 5-ös dolgozat.

Lovaknál is így megy. A ló minden reakciójának oka van. Egy hobbi lovas ezeket nem fogja tudni értelmezni, egy szakember viszont igen. Hagyjuk meg neki a feladatot. Amit mi elrontunk, utána ő sokkal nehezebben, a ló számára kellemetlenebb módon és nem mellesleg költségesebben fogja tudni kijavítani, ha ki tudja.

És hogy ki a profi? Szerintem a ló! :) De tényleg. Az ember holtig tanul. Nyilván vannak nagyon nagy tapasztalattal rendelkező lovasok, irtózatos tudással, üléssel, ügyességgel, tehetséggel. De mindez semmit sem ér, ha a ló nem olyan, amilyen, a 600-700 kilóval szemben a mi 50-100 kilónk nem versenyezhet. Mindig lesz mit tanulni, tapasztalni. Profi kategóriába maximum azt sorolnám, aki azt mondja, hogy "még mindig van mit tanulnom". Lehet valaki kezdő lovas, de onnantól, hogy bizonyos tudás van a háta mögött, csak folyamatosan fejlődő lovasnak mondanám. Aztán jönnek úgyis majd a válaszok, hogy x aranyérem után meg OB meg VB után, esetleg olimpia után valaki profi, de én azt mondom, hogy nincsenek itt már határok, sem kategóriák. Itt már nem csak a tudás, hanem a tapasztalat is számít. Mindig lesz olyan, aki valamiben jobb, mint a másik. Ezt el kell fogadni, a lovunktól és a nagytudású lovasoktól pedig tanulni kell.

2014. márc. 27. 16:57
 12/12 anonim ***** válasza:
Arra, hogy ki számít haladónak nem tudok konkrét választ adni, mert mindenkinek mást jelent az hogy haladó, de azt tudom, hogy nincs olyan, hogy profi lovas, mert a ló mindig tud tanítani valamit az embernek. Nincs olyan ember aki minden helyzetben kiismer minden lovat.
2014. máj. 28. 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!