Miért ítéli el sok ember a zug lovakat?
Én nem ítélem el a zuglovakat, és egyetértek az első válaszolóval. Ez is olyan, mint a kutyáknál a szaporítás, ki tudja mit engednek össze mivel, persze szoktak lenni jó "turmixok", de sajna nem ez a jellemző. Rengeteg a selejt ló, aminek nagyja a vágókban köt ki.
Én a papírozás mellett állok, és ha tehetném inkább vennék tenyésztőtől ésszerű áron lovat, mint zuglovat.
Amúgy pont az ilyen zugmének miatt tart ott a lótenyésztés ahol (szóval sehol), mert minek vinnénk minősített ménhez a kancát, ha Józsi bácsi csődije is megcsinálja, aztán kitudja milyen lesz a végtermék.
Én kötelezővé tenném a származás nélküli lovak herélését, ezzel felszámolva a zugtenyészeteket.
Csak azért tettem fel a kérdést, mert engem mindig meglesznek, kibetelnek, mert zug a ménem. Anyagi okok miatt nem engedhettem meg a fél milliós vagy milliós lovakat.
Van egy igazán jó képességű ménem, ismerősnek született, ismerem az apját és az anyját. A ménem születésénél is ott voltam.
Nagyon sajnálom azokat a lovakat, akik agyatlan emberek végett jöttek a világra, majd mennek a vágóba. Pedig ez nem az ő hibájuk, hanem az emberré, mégis szidják őket.
Végtére is ha húsló tenyésztés a cél, ahhoz bármilyen csődör jó... ;-)
Amúgy a probléma nem újkeletű, ezért voltak hajdanán az állami mének és tenyészállomások minden nagyobb községben. Most is meg lehetne szervezni, mert bár igaz, hogy a lovak jóval ritkábbak, de mesterséges úton bárhova az országban el lehet juttatni a minőségi spermát néhány óra alatt. Csak meg kellene szervezni...
Telivéreknél pl.bármelyik mén kaphat engedélyt teljesítménytől és bármi mástól függetlenül,ha igazoltan angol telivér.
Nem véletlenül nem kell a magyar tenyésztésű versenyló senkinek sem.Legtöbbjük rossz V.kategóriás hendikepló,szezon végén mennek vágóra,mert nem kerestek eleget.A jobbak közül néhány magyar szinten elszaladgál,de nemzetközi versenyekben nullák.
Zugcsikóból is lehet jó a lovacska, a gond az, ahogy már írták, hogy lenyomják a lóárakat, illetve sok a selejt. Gondolom te sem ellenőrzöd, jó lesz-e a méned a kancára, nem utasítasz vissza semmilyen kancát, hiszen fizetnek. Na, ez a baj.
A telivértenyésztés más tészta, hiszen a fajtában kizárólaag a versenyeredmények számítanak. Bármilyen ménre lehet engedélyt kérni, max. nem kapják meg, illetve gyenge mén esetén felesleges is, hiszen úgysem sokan fedeztetnének vele, ráadásul a hazai árak nagyon alacsonyak is, az itthoni viszonylatban jó mén is olcsón fedez. Aki minőséget akar, az úgyis külföldről vásárol, de ugye a drága csikó sem garancia semmire.
Persze, zugcsikó is lehet jó... akkor, ha az anyja jó, és véletlenül attól örököl. Mert egy zugmén szinte biztos, hogy nem jó. Ha jó lenne, meglenne a tenyészvizsgája, és egy nagyságrenddel drágábban osztogatná a génjeit, mint így...
De itt Mo-n mindenki mindent olcsón akar megúszni, megspórolnak párezret a ménen, aztán fölnevelnek meg belovagolnak százezrekért egy rongy zugcsikót, amit aztán, amikor rájöttek a hibáira, kétszázért kínálgatnak a dabasi vásárban... ott aztán jön a következő fogtechnikus, aki sajnálja rendes lóért kiadni a pénzt, és megveszi, aztán az bosszankodik vele tovább. Ne adj isten még tovább is "tenyészti" azt a rongy lovat, ezzel tovább tetézve a problémát.
Fel kellene fogni, hogy a ló az nem kutyus vagy cicus, amit a hibáival is lehet szeretni, hanem egy haszonállat, amit fölnevelni komoly pénzbe és sok-sok munkába kerül, ami mind megy a pocsékba, ha használatba vételkor derül ki, hogy egy degenerált rongy, ami csak a húsüzembe jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!