Olvastam, hogy zabot roppantani szoktak. Darálni nem jó? Mi a különbség?
A zabot többek közt még áztatni szokás (kb. fél napot),majd szűrés után simán lehet etetni mindenféle roppantás és darálás nélkül.
Öhm, egyébként, a roppantás és darálás pont az emésztést, vagy inkább helyesebben kifejezve: hasznosítást segíti elő, mivel így kevesebb lesz a zab rosttartalma, vagyis a tényleges tápanyagot bezáró cellulóz és egyéb rostalkotók meggyengülnek, könnyebben emészthetők lesznek, így jobb lesz az abrak hasznosulása.
Én áztatva, vagy max roppantva (ekkor picit vizezve, hogy ne legyen poros), ajánlanám, bár roppantva is inkább az árpát szokták adni.
A dara feltapad a ló szájpadlására, ráadásul mint azt előttem írták, bedagadhat a gyomrában ha utána ráiszik, ami pedig kólikához vezethet. Lónál annyira nem szokták a darát szeretni, én úgy tudom. Nem tudok egy olyan helyet sem felidézni, ahol azt a tipikus állagú darát kapnák takarmány gyanánt, mint amit pl egy sertés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!